Bombardement Brielle

40 minuten (2.6 km)

  • Download GPX

In vestingstad Brielle zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 4 maart 1943, vijf bommen gevallen. Deze werden gedropt uit een vliegtuig van de geallieerden, die op dat moment aangevallen werden door luchtgeschut van de Duitsers, en snel wilden wegkomen. De stad lag op vier plekken in puin.

Drie bommen vielen in de Langestraat, waarvan één op de Meisjesvakschool (de huishoudschool) en één op de Ambachtschool. Het monument ter nagedachtenis aan het bombardement staat op de plaats waar de meeste slachtoffers vielen. Er kwamen 21 kinderen (voornamelijk scholieren) en 1 volwassene om. 
Ook viel er een bom in de Dijkstraat en één in de haven tussen het Slagveld en de Lijnbaan. 
Tijdens deze wandeling wordt het pijnlijk duidelijk wat voor impact deze vreselijke gebeurtenis op de Briellenaren heeft gehad. 

Dit ga je zien

Startpunt: Langestraat
3231 BRIELLE
5

Herdenkingsmonument aan de slachtoffers van het bombardement.

Herdenkingsmonument bombardement
6

Monument voor alle Briellenaren die vielen in de oorlog.

Monument voor gevallenen
Eindpunt: Langestraat
3231 BRIELLE

Beschrijving

Startpunt: Langestraat
3231 BRIELLE

Bombardement

Op 4 maart 1943 vielen er, rond 10.20 uur, vijf bommen op de binnenstad van Brielle. Deze bommen werden gedropt door een Amerikaanse B17-bommenwerper.
Het vliegtuig was onderweg naar Hamm in Duitsland, maar de weersomstandigheden verslechterde tijdens hun vlucht. Zij besloten terug naar Engeland te keren. Duitse jachtvliegtuigen onderschepten de bommenwerpers. De B17 werd geraakt en had schade aan één van de motoren. Ze probeerden om Engeland toch te bereiken door ballast, de bommen, te lossen. Door de bommen te droppen zouden ze ook een eventuele noodlanding te kunnen maken. Zouden ze dat niet doen, dan zouden de bommen namelijk tijdens de noodlanding alsnog kunnen exploderen. Tijdens deze actie zijn de bommen op de binnenstad van Brielle terechtgekomen.

Bemanning

Helaas werd Brielle per ongeluk gebombardeerd én kon de piloot zijn bemanning ook niet meer redden. Het vliegtuig stortte tien kilometer ten westen van Hoek van Holland in zee. Er werd maar één van de bemanningsleden teruggevonden en begraven, dit was de bombardier, George Frederick. De andere bemanningsleden zijn MIA verklaard. (Missing In Action)
De bemanning bestond uit:
Capt. William E. Friend - pilot
1LT Aaron E. Cuddeback - co-pilot
2LT George W. Fredrick - bombardier
2 LT George W. Owens - navigator
T/Sgt. Mahlon E. Snover - radio op
T/Sgt. William E. Cherry - engineer
T/Sgt. Ernest P. Garland - tail gunner
S/Sgt. Gilbert G. Shoemaker - gunnner
Sgt. Stanley P. Guiou - gunner

Brielle

De binnenstad van Brielle lag op vier plekken volledig in puin. 
Drie bommen vielen in de Langestraat, waarvan één op de Meisjesvakschool (de huishoudschool) en één op de Ambachtsschool.
Het monument ter nagedachtenis aan het bombardement staat op de plaats waar de meeste slachtoffers vielen. Er kwamen 21 kinderen en 1 volwassene om.
Ook viel er een bom in de Dijkstraat en één in de haven tussen het Slagveld en de Lijnbaan.  Daarnaast waren er ook veel gewonden.

Gelukkig brak er door het bombardement geen brand uit en kwamen de hulpverlening- en bevrijdingswerkzaamheden na het bombardement snel op gang. Gezien de hevigheid van de de bomaanslagen en de plaats van de inslagen viel het aantal slachtoffers relatief nog mee. De stad lag wel in puin. Op het Slagveld waren 10 panden zwaar of licht beschadigtd, in de Langestraat waren 27 gebouwen gedeeltelijk of geheel verwoest en in de Dijkstraat werden 18 woonhuizen en pakhuizen geheel verwoest of beschadigd. 

Tijdsbeeld

De sfeer na het bombardement was al snel niet anders dan op andere dagen voor het bombardement. Er werd, volgens overlevering van een leerlinge van de meisjesvakschool, nauwelijks over gesproken; ‘Daar was het de tijd niet naar. Het was oorlog, mensen stonden in de overlevingsstand’.  

Meer informatie en beelden over dit bombardement kun je vinden bij het Streekarchief Voorne-Putten en Oorlogsbronnen en van 20 maart t/m 12 mei 2025 tijdens de tentoonstelling WOII en 80 jaar Bevrijding Voorne bij het Historisch Museum Den Briel. 

Eindpunt: Langestraat
3231 BRIELLE