Kreken & Meanderen

3 uur 28 minuten (17.3 km)

  • Download GPX

Doorkruis net als de kreken de polders en meander door het landschap van Rockanje en Tinte.

Dit ga je zien

36
33
1

Genieten van zon, zee, strand en de gezellige paviljoens op het Badstrand van Rockanje.

Badstrand Rockanje
81
82
85
2

Dit duinmeer in Hellevoetsluis is perfect voor een wandeling of het zien van lepelaars.

Quackjeswater
84
88
3

Kom wandelen in het Annabos. Een jong bos waar je hond welkom is en zelfs voor een deel los mag lopen. Laat je verrassen door de aanwezige vogels en vlinders. Misschien kruist een ree jouw pad!

Annabos
28
46
47
48
4

Een bijzonder moerasgebied ten noorden van Rockanje.

Meertje de Waal
38
5

Deze grondszeiler is gebouwd in 1718 en is hiermee de oudste van Voorne.

Molen Rockanje
6

In dit gezellige restaurant kan er van een heerlijk ontbijt, lunch en diner genoten worden.

Restaurant de Jongens
36

Beschrijving

36

ROCKANJE
Het dorp Rockanje ligt aan zee. Door de geringe getijdewerking is het een geliefde vakantiebestemming voor jonge gezinnen. Ook dagjesmensen weten hun weg naar de badstranden te vinden, niet alleen op zonovergoten zomerdagen, maar gedurende het hele jaar door om bijvoorbeeld een strandwandeling te maken. 

PAARDENSTRAND
Het kunstwerk op het Dorpsplein bestaat uit twee paarden, een mannetje en vrouwtje met paardenhoofden. Het staat symbool voor het strand van Rockanje dat ook wel paardenstrand genoemd wordt omdat paardrijders er graag langs de vloedlijn rijden.

NOORDZEE EN ZEEDIJK
Eeuwenlang was de zee een grote bedreiging voor grote delen van Voorne-Putten. De bewoners vestigden zich dan ook op de hoger gelegen delen. De Schapengorsedijk vormt een grens tussen de duinen en de polder. Aangelegd in de 13e eeuw om het land te beschermen tegen het water. Maar tegen de verwoestende kracht van de beroemde Elizabethvloed in 1421 was de dijk niet bestand met als gevolg tal van dijkdoorbraken waar de huidige dijk omheen meandert. 

CULTUUR- EN NATUURLANDSCHAP
De dijkdoorbraken zorgden voor een landschap van kreken en gorzen. Het uiteindelijke resultaat van dit alles was een cultuurlandschap van dijken en polders, maar met duidelijke herinneringen aan het geweld van de zee. Kijken we nu rond op de eilanden dan vinden we nog veel terug van deze middeleeuwse historie. Heel kenmerkend zijn de oude dijkdoorbraken, de wielen met daaromheen de ronde bogen van de herstelde dijk. En ook de oude kreken waarvan restanten overgebleven zijn.

ELIZABETH EN ANNA
De Schapengorsedijk vormt een grens tussen de duinen en de polder. De dijk is niet recht maar meandert door de dijkdoorbraken uit het verre verleden, waaronder de beroemde Elizabethvloed in 1421. De Sint Annapolder is ontstaan na de herstelwerkzaamheden. Vele eeuwen later is in deze polder het Annabos aangelegd. Kies een van de wandelpaden en loop over bruggetjes en langs waterpartijen. En wie weet sta je oog in oog met een ree.

KREEK OF WETERING
De Strype is een eeuwenoude rivierarm die lang voordat er duinen werden gevormd, door het wadachtige gebied meanderde en dwars door het dorp Rockanje stroomde. Restanten van deze kreek zijn nog op diverse plekken op Voorne te zien, zoals  het meertje De Waal aan de rand van Rockanje en bij Tinte. Hier is door mensenhand de natuur een handje geholpen. Langs de Strype is een waterberging gerealiseerd om wateroverlast in de polders te voorkomen. Dit kreekherstelproject is ook interessant voor natuurontwikkeling. Dit is goed te zien bij knooppunt 38 waar de Strype door het landschap meandert.

VISPASSAGE
Tijdens het kreekherstelproject werd veel aandacht besteed aan de natuur met de aanleg van een vispassage, bloemrijke graslanden, rietkragen en oplopende oevers waardoor tal van vogels de weg naar de Strypse Wetering gevonden hebben. Omdat er zout grondwater aan de oppervlakte komt, zul je ook veelvuldig de zeeaster zien die kenmerkend is voor zoute gebieden.

TINTE
Volg je vanuit Rockanje de Strype dan kom je uit in Tinte. Tinte is bekend om de Moluken (vogelverschrikkers) die elk jaar rond juli overal opduiken met ludieke teksten. Een kunstwerk van een Moluk staat verderop in het dorp (richting knooppunt 49).

MODDERBAD EN BADINRICHTING
Het fiets/wandelpad meandert door het natuurgebied langs meertje de Waal, een restant van de Strype. Dit meertje is eeuwenlang omgeven geweest door mysteries. Zo zou er een bijzonder stuk rots op de bodem liggen en de modder uit het meertje zou geneeskrachtig zijn. Er werd in de nabijgelegen boerderij Walesteyn een badinrichting gebouwd waar men modderbaden kon nemen.

RONDJE OM DE MOLEN
Voordat je richting dorp loop kom je langs een kunstwerk op de rotonde, gemaakt door een Zuid-Afrikaanse kunstenaar. Verderop kom je langs de oudste molen van Voorne, die als ‘rotondekunst’ midden op de weg staat. Loop er omheen, let op het bouwjaar en de letters CALS APVH Ao 1718 .

36
  • 36
  • 33
  • 81
  • 82
  • 85
  • 84
  • 88
  • 28
  • 46
  • 47
  • 48
  • 38
  • 36