Bevrijdingsroute
Deze route gaat langs de monumenten ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.
Je kunt de route oppakken bij het startpunt vanaf het Wielrenpad 2 in Spijkenisse, maar natuurlijk kun je ook vanuit een andere plaats aan de route starten. Bekijk de route online of download de GPX op je telefoon (soms heb je een app nodig, een GPX viewer) zodat je altijd de juiste weg kunt vinden.
Deze route is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Nissewaard en Tourclub Voorne-Putten, met dank aan Ron Robesin.
Dit ga je zien
3202 Spijkenisse
Max
De trouwe hond Max bleef alleen achter en ligt hier nog om het verhaal van zijn baasjes te vertellen.
Max
In het pand waar de hond Max voor ligt woonde tot 28 oktober 1942 de slagersfamilie Levie. Als laatsten van de in totaal 45 Joodse inwoners van het eiland Voorne-Putten werden zij via Loods 24 te Rotterdam en doorgangskamp Westerbork in Drente, naar het vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. De trouwe hond Max bleef alleen achter en ligt hier nog om het verhaal van zijn vermoorde baasjes te vertellen.
Stolpersteine
Stolpersteine zijn gedenkstenen.
Oudheidkamer Spijkenisse
De oudheidkamer van Spijkenisse is gevestigd in bibliotheek De Boekenberg.
Joodse Begraafplaats
De Joodse Begraafplaats in Geervliet is één van de bijna tweehonderd begraafplaatsen in beheer bij het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.
Watertappunt Toldijk Heenvliet
Watertappunt Topdijk Heenvliet
Het Vrijheidsbos
Recent aangelegd bos vol inspiratie, bezinning, herdenking en kindvriendelijk.
Watertappunt Centrum Simonshaven
Watertappunt Centrum Simonshaven
3202 Spijkenisse
Beschrijving
3202 Spijkenisse
Deze route gaat langs de monumenten ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.
DE SPIJKENISSERBRUG - SPIJKENISSE
Het monument 'De Spijkenisserbrug' herinnert de inwoners van Spijkenisse aan de oude brug die tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderdeel was van de verdedigingslinie van de bezetter. Tijdens de oorlog maakten de verdedigingswerken rond de toegangen naar de hefbrug over de Oude Maas in Spijkenisse deel uit van een linie achter de 'Atlantikwall'. Alleen al op de Molendijk en de Lange Schenkeldijk liet de bezetter maar liefst 176 'eenmansputjes' en nog eens 59 mitrailleursnesten graven.
MONUMENT VOOR DE FAMILIE LEVIE - VOORSTRAAT 14A SPIJKENISSE
Hier worden herdacht: Salomon Levie, Mina Levie-Monas, Charles Berius Levie, Elly Max Levie, Adriana de Vries, vermoord of verdwenen in de Holocaust. De tekst op de gedenksteen luidt: 'TOT AAN DE DEPORTATIE OP 28 OKT. 1942 WOONDE IN DIT PAND HET DAARNA OMGEBRACHTE JOODSE GEZIN VAN SALOMON LEVIE'.
MONUMENT VOOR JAN CAMPERT - JAN CAMPERTKADE SPIJKENISSE
Dit monument herdenkt Jan Campert, de dichter en verzetsman die omkwam in concentratiekamp Neuengamme op 12 januari 1943. Het huis waar hij is geboren stond op deze plaats. Zijn illegale gedicht "Het Lied der Achttien Dooden", geschreven in 1941, is het bekendste verzetsgedicht in Nederland uit de Tweede Wereldoorlog.
OUDHEIDKAMER - MARKT 40 SPIJKENISSE
Spijkenisse in vroegere jaren
HERDENKPLAAT 50 JAAR VRIJHEID - STADHUIS JAN BROEKHUISHAL SPIJKENISSE
BEGRAAFPLAATS - VREDEHOFSTRAAT SPIJKENISSE
Bij de ingang van de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Vredehofstraat bevindt zich een oorlogsmonument. Het monument bestaat uit een stenen pilaar en twee stalen zuiltjes. De tekst op de pilaar luidt:
'GEDENK HEN DIE VIELEN
1940-1945
IN DEZE PLAATS
IN ONS LAND
IN INDONESIË'
Op de zuiltjes staan de namen van bewoners uit Spijkenisse en omgeving die elders zijn overleden, waaronder vijf militairen in Nederlands Oost Indië, en van drie slachtoffers, die in de buurt van Spijkenisse zijn omgekomen, waaronder twee Britse vliegers.
Op de Gemeentelijke Begraafplaats in Spijkenisse liggen twee vliegeniers van de Auxiliary Air Force begraven. Pilot Officer M.H. Anderson en Leading Aircraftman H.C.W. Hawkins sneuvelden op 10 mei 1940 toen zij, als onderdeel van B fleet van het 600 City of London Squadron. De graven van Anderson en Hawkins worden al sinds 1940 door dezelfde familie onderhouden.
JOODSE BEGRAAFPLAATS - SPUIKADE GEERVLIET
Op 2 december 1940 vond de laatste begrafenis plaats. Op 24 november 1943 werd de begraafplaats op last van de Duitse bezetter gesloten verklaard.
STOLPERSTEINE - VAN BLANKENSTEINSTRAAT 2 HEENVLIET
Hier worden herdacht: Salomon van Blankenstein, Elisabeth van Blankenstein-den Hartog, Rachel Marianne Goudsmit, vermoord of verdwenen in Auschwitz.
OORLOGSMONUMENT - ELFWEKENLAAN ZWARTEWAAL
Oorlogsmonument ter nagedachtenis aan hen die vielen in de periode 1940/1945 in Zwartewaal. Dit monument herdenkt de inwoners van Zwartewaal die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
VRIJHEIDSBOS - BRIELLE
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid vraagt aandacht en onderhoud. Na een oproep van het Nationaal Comité 4 & 5 mei nam Egbert Rietveld, predikant te Brielle, in het jaar 2000 een initiatief om te komen tot een plek van bezinning, een bos langs de Brielse Maas. Op 5 mei 2020 is de Prinses Amaliaboom gepoot waarmee wederom een stukje verbinding Brielle koningshuis plaats vindt. In 2022 wordt herdacht dat het 450 jaar geleden is dat Den Briel en daarmee Nederland werd bevrijd.
STOLPERSTEINE - KOOPMANSTRAAT 7 BRIELLE
Hier worden herdacht: Jannetje Philipse-van Buren, Philipina Josephina Philipse, Jacob Joseph Philipse, Rica Philipse-Stranders, vermoord of verdwenen in de Holocaust.
STOLPERSTEINE - VOORSTRAAT 42 BRIELLE
Hier worden herdacht: Israël Levie Katan, Franciska Katan-Heerenborg, Kaatje Katan, Levie Israël Katan, Guus Katan, vermoord of verdwenen in de Holocaust.
BOMBARDEMENT 4 MAART 1943 - BURGEMEESTER H. VAN SLEENSTRAAT BRIELLE
Op 4 maart 1943, om 10:20, werd Brielle per ongeluk gebombardeerd door een Amerikaanse bommenwerper. Hierbij werden onder andere twee scholen getroffen. Bij het bombardement werden 21 kinderen en 1 volwassene gedood en raakten er vele gewond. Het monument staat op de plaats waar de meeste slachtoffers vielen.
STOLPERSTEINE - NOBELSTRAAT 85 BRIELLE
Hier worden herdacht: Simon Gazan, Elisa Gazan-Izaks, Miepje Gazan, vermoord of verdwenen in Sobibor.
STOLPERSTEINE - NOBELSTRAAT 67 BRIELLE
Hier worden herdacht: Michel Cohen, Esther Cohen, vermoord of verdwenen in Auschwitz.
STOLPERSTEINE - NOBELSTRAAT 10 BRIELLE
Hier worden herdacht: Izaäk Gazan, Roosje Louisa Gazan-Izaks, Salomon Gazan, Hanna Gazan, Miepje Gazan, Roosje Gazan, Eliza Louise Gazan, vermoord of verdwenen in Auschwitz.
VERWOEST HUIS - MEELDIJK 2 ZWARTEWAAL
Tekst op het monument: Op deze plaats werd in de nacht van 4 op 5 december 1944 tijdens een overval door de Duitse bezetter een woning verwoest en verbrand. Er kwamen 4 mensen om het leven: de Zwartewalers Johan en Jan Koene en de Italianen Salvatore Scanio en Francesco Concas.
DUITSE TOBRUK - ZWARTEWAAL
Deze Duitse tobruk kan men aantreffen op de plek waar ooit een spoorbrug stond tussen Zwartewaal en Heenvliet. Een tobruk is een kleine bunker met aan de bovenzijde een opening voor een machinegeweer of vlammenwerperopstelling.
STOLPERSTEINE - STATIONSWEG 29 ZUIDLAND
Hier worden herdacht: Gustave Emanuël, Julius Levie, vermoord of verdwenen in de Holocaust
OUDE BEGRAAFPLAATS - RAADHUISSTRAAT ZUIDLAND
Op de Oude Begraafplaats van Zuidland is één Nederlands oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog.
MONUMENT - KERKSTRAAT ZUIDLAND
Dit monument herdenkt de inwoners van Zuidland die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
STOLPERSTEINE - RING 2 ZUIDLAND
Hier worden herdacht: Pienas Jacob Levie, Willemina Levie-Levie, Meijer Levie, Sophia Bertha Levie, vermoord of verdwenen in Sobibor.
STOLPERSTEINE - HOOFD 4 ZUIDLAND
Hier worden herdacht: Jacob Levie, Philippus Levie, Henrika Levie-Hoogstraal, vermoord of verdwenen in Auschwitz.
STOLPERSTEINE - HOOFD 14 ZUIDLAND
Hier worden herdacht: Simon Levie, vermoord of verdwenen in Auschwitz
OORLOGSGRAVEN - SIMONSHAVEN
Op de protestantse begraafplaats van Simonshaven liggen twee graven van omgekomen Britse piloten. Squadron Leader George E. Peacock, Sergeant Ronald C. Hargrave Helaas is de begraafplaats vaak gesloten en dus niet toegankelijk voor een bezoek is een afspraak is mogelijk. De twee Britse piloten maakten deel uit van de bemanning van de Wellington P9232 van 9 Squadron. Op 6 juni 1940 waren zij op weg naar Duisburg.
OPEN VLAKTE VAN HET VOORMALIG HUIS - DORPSSTRAAT 39/41 HEKELINGEN
Begin maart 1945. Een V2 komt in Hekelingen terecht, waar iemand in zijn bedstede verbrandt.
De leegte die hierdoor is ontstaan, blijft een herinnering aan het verleden.
RAF-MONUMENT - HEKELINGSEWEG HEKELINGEN
Dit monument herdenkt de Short Stirling bommenwerper, no.6091 van de 7th Squadron R.A.F. Bomber Command, die samen met 6 van haar bemanningsleden in de nacht van 7 op 8 oktober 1941 te Spijkenisse neerstortte. Het 7de bemanningslid werd krijgsgevangene gemaakt. De Stirling propeller die tot op de dag van vandaag op het voetstuk staat werd in mei 1976 teruggevonden door een paar kinderen tijdens het slootje springen. De tekst op de voorzijde van het voetstuk luidt:
"ROYAL AIR FORCE
8 - 11 - 1941".
De tekst op de zijkanten van het voetstuk luidt: "VERWRONGEN MAAR NIET VERSLAGEN".
Deze route is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Nissewaard en Tourclub Voorne-Putten, met dank aan Ron Robesin.
3202 Spijkenisse