Stijl & Staal
Spijkenisse architectuurstad, bekende architecten, zoals Wim Quist, Ben van Berkel, Sjoerd Soeters en Winy Maas, gaven vorm aan het beeld van de stad. Deze fietsroute voert langs een groot aantal gebouwen die de geschiedenis van de bouw in de stad illustreren. Er zijn op de route een flink aantal gebouwen voorzien van een zogenaamde architectuurplaquette. Het idee van deze plaquettes is afkomstig van het toenmalige Nederlandse Architectuurinstituut NAI (nu "Het Nieuwe Instituut").
Dit ga je zien
3201bk Spijkenisse
De Jongens Van
Dé evenementenlocatie van Spijkenisse met een super gezellige cocktail service aan huis!
Theater de Stoep
Theater de Stoep is dé ontmoetingsplaats voor theaterliefhebbers in Spijkenisse en omgeving.
Molen Nooitgedacht
Nooitgedacht is een korenmolen die aan het Noordeinde in Spijkenisse staat, naast het oude gemaal "De Leeuw van Putten".
Stoomgemaal De Leeuw van Putten
In 1946 is het stoomgemaal wegens gebrek aan kolen omgebouwd tot een elektrisch gemaal.
Woonboulevard Spijkenisse
Op Woonboulevard Spijkenisse vind je alles voor in en om het huis.
Dorpskerk Spijkenisse
Het oudste monument van Spijkenisse.
Museum Groentewinkel MAK
Een begrip in Spijkenisse groentewinkel MAK, na sluiting omgebouwd tot museum.
Museum Groentewinkel MAK
Een begrip in Spijkenisse groentewinkel MAK, na het overlijden van de laatste eigenaresse van de winkel, Klaasje Mak, is het pand opgeknapt en omgetoverd tot museum.
Museum/groentewinkel MAK aan de Voorstraat 26 te Spijkenisse opent elke 1e en 3e zaterdag van de maand haar deuren voor geïnteresseerden.
Boekenberg Spijkenisse
Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse, een architectonisch hoogstandje van het architectenbureau MVRDV, is letterlijk een berg aan boeken.
Café Zinnig
In het café gaan bezoekers met elkaar in gesprek óf genieten in alle rust van hun cappuccino en een krant of een tijdschrift van de leestafel.
Dorpskerk Hekelingen
Midden in het dorp Hekelingen staat de rond 1850 gebouwde Dorpskerk.
Dorpskerk Hekelingen
Midden in het dorp Hekelingen staat de rond 1850 gebouwde Dorpskerk. Het bedehuis is nog steeds in gebruik. Het eerste concrete nieuws over de Hekelingse Dorpskerk dateert uit de 17e eeuw, toen er sprake was van een bouwvallige kerk. De huidige vorm van de kerk dateert uit 1850. De Hekelingse Dorpskerk is een zaalkerk en heeft een neoclassicistisch vorm. De inpandige vierkante toren is voorzien van een achtkantige spits. In 1962-1963 is de kerk gerestaureerd. De luidklok uit de eerste kerk van Hekelingen dateert uit 1285 en is de oudste gesigneerde luidklok van Nederland. Deze klok bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Kerktorens werden vroeger gebruikt als seinposten bij onraad. Zo ook de toren van de Dorpskerk in Hekelingen.
Watertappunt Joris van Bodegomlaan Spijkenisse
Watertappunt Joris van Bodegomlaan Spijkenisse
3201BK Spijkenisse
Beschrijving
3201bk Spijkenisse
ARCHITECTONISCHE REIS DOOR DE TIJD IN OPENLUCHTMUSEUM SPIJKENISSE
In Spijkenisse vindt je alle bouwstijlen van de laatste vijftig jaar terug. Via deze tocht maak je een architectonische reis door de tijd. Met als oudste bouwwerk de Dorpskerk in Spijkenisse. De start is in het centrum op het Havenplein. Het Havenplein is een belangrijk onderdeel van het centrum van Spijkenisse. Horeca en terrassen, jongerenwoningen en kleinschalige commerciële ruimtes nemen er een bijzondere plaats in. Op de hoek van het plein staat een achthoekig torentje, dat als spil werkt tussen het nieuwe centrum, de historische Voorstraat en het Noordeinde, ontworpen door Lugten & Malschaert architecten.
ARCHITECTONISCH HOOGSTANDJE
De Korenstellingmolen ‘Nooit Gedacht’ is rond 1840 gebouwd en is in 2009 zeven meter verhoogd. Dit om in de toekomst, tussen alle bebouwing in, ook wind te kunnen vangen. Bij de molen kijk je uit op Theater de Stoep (2014). Het gebouw is transparant en heeft veel ramen. De zalen zijn zo gepositioneerd, dat de bezoeker er vanaf de foyer op vloeiende wijze naar toe wordt geleid. Een sculpturale trap vormt het verbindende element tussen de theaterzalen. De architect van dit gebouw is Ben van Berkel (UNStudio).
DE STAALMEESTERS
Onder de naam Staalmeesters zijn in 2006 twee projecten ontworpen door Van Aken Architectuur gerealiseerd met in totaal 126 woningen. Het project sluit aan bij het oorspronkelijk dorpse karakter van Spijkenisse, vlakbij de oude Dorpskerk. De woningbouw volgt op een natuurlijke wijze de bocht van de Boezem.
EUROBRUGGEN EN DE VIER WERELDEN
Robin Stam ontwierp de Eurobruggen aan de hand van de achterkant van de eurobiljetten van tien en vijftig euro, gelijk met de groei van de wijk zijn de overige bruggen gerealiseerd. Bij deze bruggen ziet u het appartementencomplex De Vier Werelden ontworpen door Mei Architecten en stedenbouwers. Het gebouw is visueel opgebouwd uit vier delen, deze verwijzen naar de buurtenstuctuur van Spijkenisse. Het moderne gebouw staat langs de Oude Maas.
OUDE GELUIDEN
Midden in het dorp Hekelingen staat de rond 1850 gebouwde Dorpskerk. In augustus 1847 sloot men de oude bouwvallige kerk en begon men met de bouw van de huidige kerk. De luidklok uit de eerste kerk van Hekelingen dateert uit 1285 en is de de oudste gesigneerde luidklok (1285) van Nederland. Deze klok bevindt zich sinds 1916 in het Rijksmuseum in Amsterdam.
3201BK Spijkenisse