Rondje Voorne-Putten
Voorne-Putten is een eiland verbonden met het vaste land door bruggen, dammen en veerverbindingen. Volg je de aangegeven knooppunten dan kom je langs de diverse waterwegen en fiets je het hele eiland rond. Het is een zeer afwisselende fietsroute langs vestingsteden, authentieke dorpen, mooie natuurgebieden en als je het duin overklimt dan zie je de Noordzee aan komen rollen. Beleef het eilandgevoel en fiets, fiets, fiets......
Bekijk de route online of download de GPX op je telefoon (soms heb je een app nodig, een GPX viewer) zodat je altijd de juiste weg kunt vinden.
Dit ga je zien
Geuzenveer
Genieten van een tocht met het elektrische Geuzenveer over het Brielse Meer.
Historisch Museum Den Briel
Beleeft de Tachtigjarige Oorlog in het Historisch Museum Den Briel.
Watertappunt Binnenstad
Watertappunt Binnenstad Brielle.
Molen 't Vliegend Hert
De standerdmolen van Brielle kent een bijzondere geschiedenis.
Het Vrijheidsbos
Recent aangelegd bos vol inspiratie, bezinning, herdenking en kindvriendelijk.
Visserijmuseum
Aan de kop van de haven van het vissersdorp Zwartewaal staat het bijzondere Visserijmuseum.
Put van Heenvliet
Recreatiegebied in en rond een voormalige zandwinput.
Ruïne Ravesteyn
In Heenvliet schuilt achter de poort van het ambachtsherenhuis een landgoed van 5 hectare met als middelpunt de prachtige Ruïne Ravesteyn.
Watertappunt Toldijk Heenvliet
Watertappunt Topdijk Heenvliet
Museum Stadhuis Geervliet
Een museum met een interessante verzameling gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten.
Hartelpark
Een gecombineerd park in Spijkenisse, namelijk een strandsrandpark en een bosachtigpark.
Watertappunt Tramdijk Spijkenisse
Watertappunt Tramdijk Spijkenisse
Molen Nooitgedacht
Nooitgedacht is een korenmolen die aan het Noordeinde in Spijkenisse staat, naast het oude gemaal "De Leeuw van Putten".
Kerels aan de Maas
Aan de Oude Maas in Spijkenisse bevindt zich Kerels aan de Maas!
Beerenplaatgrienden
Wie geluk heeft ziet in dit stukje natuur in Spijkenisse de blauwborst.
Recreatiegebied De Bernisse
Zeven kilometer recreatiemogelijkheden op het land en het water.
Beningerslikken - Spuimonding West
Een groot natuurgebied te overzien vanaf de Zeedijk in Zuidland.
Vuurtoren Hellevoetsluis
Uit 1822 daterende, ronde, bakstenen vuurtoren naar ontwerp van J Valk.
Quackgors
Een uniek stuk natuur bij Hellevoetsluis. Vanaf het uitkijkpunt kun je goed vogels spotten.
Watertappunt Quackstrand
Watertappunt Quackstrand Hellevoetsluis
Quackstrand
Een unieke locatie voor een dagje strand aan het Haringvliet.
Quackjeswater
Dit duinmeer in Hellevoetsluis is perfect voor een wandeling of het zien van lepelaars.
Voornes Duin
Voornes Duin, bij Rockanje, is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa.
Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Een Openluchtmuseum met vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910.
Bezoekerscentrum Tenellaplas
Een uitstekend startpunt voor een rondwandeling door de Duinen van Voorne.
Heemtuin Tenellaplas
Deze unieke heemtuin in Rockanje stamt uit 1949 waar bezoekerscentrum Tenellaplas te bezoeken is.
Paviljoen De Meidoorn
Midden in het schitterende gebied de Tenellaplas ligt Duinpaviljoen De Meidoorn!
Koepel Zeeburg
Een replica van Koepel Zeeburg uit 1742.
Stenen Baak
De eerste stenen vuurtoren van Nederland.
Beschrijving
Brielle - Spijkenisse
Begin je je fietstocht bij 26 even buiten Brielle dan ben je misschien wel overgezet door het Geuzenveer, een fiets- en voetveer over het Brielse Meer. Wil je wat langer van het Brielse Meer genieten dan kun je daar terecht voor het huren van een motorbootje. Neem, voordat je op pad gaat, even de afslag richting het centrum van Brielle. Achter de wallen ligt een grote hoeveelheid monumenten op je te wachten. De Catharijnekerk steekt natuurlijk overal bovenuit maar het Historisch Museum Den Briel is ook zeker een bezoekje waard. In de pittoreske straatjes vind je tal van herinneringen
aan het verre verleden en stap je letterlijk de geschiedenis in.
Fiets langs het water en leuke historische plaatsen om uiteindelijk bij de Oude Maas terecht te komen, waar grote schepen varen en hoge woontorens staan. Het eerste plaatsje is Zwartewaal, bij 35 , met aan de haven het Visserijmuseum waar je alles over de geschiedenis van het plaatselijke visserijverleden kunt vinden.
Fiets vervolgens langs de Put van Heenvliet, zwaai even naar de schapen en verlaat even het fietspad langs het water om te eindigen bij 39 midden in het historische plaatsje Heenvliet. Bekend om zijn jaarlijkse Paardenmarkt en Ruïne Ravensteyn, die op speciale dagen geopend is voor publiek. Een klein stukje verder, bij 43 , en je bent in het lieflijke Geervliet, waar de tijd even lijkt stil te hebben gestaan. En zo kom je weer terug langs het water en komt de bebouwing van Spijkenisse in zicht. Even na 24 fiets je langs de Hartelkering, onderdeel van de Deltawerken aan de Oude Maas. Je kunt over de Kraanvogelbrug richting 21. Of sla af naar 23 . Hier kun je rustig rondkijken om bijvoorbeeld het bijzondere gebouw van Theater De Stoep te bewonderen en hier kun je ook op Fluisterboot
De IJsvogel stappen om het groene achterland vanaf het water te bewonderen.
Spijkenisse - Hellevoetsluis
Je start in Spijkenisse, bij 23 , dat je direct weer leidt naar het altijd aanwezige water op Voorne-Putten. Je komt op een mooi fietspad langs de Oude Maas, de mooie locatie voor het jaarlijkse Vliegerfestival. Vervolgens fiets je langs woonwijken, en door natuur en polder. Bij 10 buig je af om langs het Spui te fietsen. Bij dit knooppunt is de Waterzuivering Beerenplaat gevestigd met een kleine woonkern voor de werknemers.
Nu komt er een lange, maar ook zeer mooie route langs het Spui en het natuurgebied Beningerslikken. Vanaf het fietspad heb je een prachtig overzicht over het natuurgebied. Tip: neem je verrekijker mee. De Beningerslikken is namelijk een enorm vogelrijk gebied met veel bijzondere soorten zoals ijsvogels, kwikstaarten en sterns. Zelfs zeearenden komen af en toe langs voor een heerlijk
hapje. Loop vanaf de parkeerplaats tussen 76 en 75 eens naar de moderne uitkijktoren, de vogelkijkhut of stap op het trekpontje.
Tussen knooppunt 87 en 88 fiets je in een poldergebied dat tijdens de watersnoodramp van 1953 onder water is geraakt. Halverwege de dijk, wordt op de traptrede aangegeven tot hoever het water is gekomen en op de Oudenhoornsezeedijk vind je een monument. Je komt nu weer in de bewoonde wereld, bij 23 ben je in de historische vestinghaven van Hellevoetsluis. Een haven met een zeer rijk historisch verleden. Zo kun je hier verschillende museumschepen in de haven zien liggen of een bezoek brengen aan Droogdok Jan Blanken. Maar er zijn ook volop gezellige terrassen om even uit te rusten en wat te eten of te drinken. Of geniet even van het uitzicht over het Haringvliet op een bankje bij de markante vuurtoren met zijn rode hoed.
In de zomermaanden kun je hier met of zonder fiets de veerdienst pakken naar de overkant: Goeree-Overflakkee of het natuureiland Tiengemeten.
Hellevoetsluis - Oostvoorne
Als je vertrekt vanuit Hellevoetsluis, 23 , richting 22 fietst, geniet dan even van dit mooie stukje natuur, het Quackgors. De wilde paarden, grazende koeien, blatende schapen, overvliegende zwaluwen en op de achtergrond het Haringvliet. Vanuit de natuur komt de Haringvlietdam in zicht en fiets je heerlijk langs het gezellige Quackstrand. Door het tunneltje en het volgende natuurgebied, het Quackjeswater, komt weer al op je pad. Je kunt om dit duinmeer met ongerepte natuur heen lopen en vanuit de vogelkijkhut heb je grote kans om de witte lepelaars te spotten die zich hier, in het
broedseizoen, nestelen.
Na een stukje polder, kom je bij de prachtige stranden van Rockanje uit. Parkeer je fiets even en loop het duin over bij de 1e of 2e slag om de Noordzee aan te zien komen rollen.
Op het strand vind je gezellige strandpaviljoens en veel watersportmogelijkheden. Alle ingrediënten voor een heerlijke stranddag dus.
Vanaf 13 fiets je door het één van de mooiste duingebieden van Nederland, Voornes Duin, waar vele plant- en diersoorten zich thuis voelen. De zee is even uit het zicht, maar dat maakt de natuur meer dan goed en zo kom je bij 01 terecht, bij één van de mooiste uitkijkpunten op Voorne-Putten. Vanaf hier kijk je op het mooie natuurstrand waar bij genoeg wind vele kite-surfers te bewonderen zijn. In de verte zie je ook de bedrijvigheid van de Maasvlakte.
Oostvoorne - Brielle
Vanaf 01 in Oostvoorne laat je de Noordzee weer achter je en fiets je door een stukje duingebied richting de polder en het Brielse Meer. Je kunt besluiten, het fietsrondje uit te breiden en richting 56 te fietsen, de route voert rondom het Oostvoornse Meer (kies bij 54 weer voor 52 en je bent weer op de route).
Zowel het Oostvoornse Meer als het Brielse Meer zijn enorm geliefd bij de watersporters. Op het Oostvoornse Meer zijn er talloze mogelijkheden om je kunsten op en in het water te laten zien, zoals surfen, kiten, suppen en duiken. Als je langs het Brielse Meer fietst zie je zover je kijken kunt, de vele zeilen van de bootjes en waterskiërs op het water, Er zijn ook leuke strandjes waar je even kunt relaxen.
Je fietst nu een groot gedeelte over de camping Kruininger Gors naar 53 waar je kunt stoppen bij de oudste stenen vuurtoren van Nederland, de Stenen Baak. In het zomerseizoen geopend voor publiek en bij goed weer is het dak toegankelijk en kun je genieten van een prachtig uitzicht.
Vervolgens fiets je verder met het Brielse Meer aan je linkerzijde om uit te komen bij 26 . Fiets je vanaf hier richting 31 de binnenstad van vestingstad Brielle in, bedenk je dan dat je dezelfde route rijdt als de Watergeuzen die hierlangs Brielle zijn binnen gevaren op 1 april 1572. Ze rammeiden de poort om deze Nederlandse vestingstad voor eens en altijd te bevrijden van de Spanjaarden. In naam van Oranje, doe open die poort!
- 26
- 25
- 31
- 30
- 35
- 39
- 43
- 24
- 23
- 21
- 10
- 12
- 11
- 76
- 75
- 88
- 87
- 24
- 23
- 22
- 21
- 20
- 15
- 14
- 13
- 03
- 01
- 51
- 52
- 53
- 26