Bucephalus en Walvisstaarten
Ontdek enkele van de prachtige kunstwerken van de gemeente Nissewaard tijdens deze bijzondere fietsroute langs mozaïeken, bronzen beelden en sculpturen. Fiets door de bruisende stad Spijkenisse, in de uitgestrekte polder en door sfeervolle historische dorpjes. Laat je verrassen door de creatieve uitingen die deze regio rijk is en geniet van een unieke mix van cultuur, natuur en kunst.
Dit ga je zien
3201 Spijkenisse
Kunstwerk De Bloem
Kunstwerk aan de Maasboulevard Spijkenisse.
Hygieia
Hygieia, de machtige godin die de taak had om over de gezondheid van de mensen te waken.
Hygieia
Het bronzen kunstwerk werd in 1990 geplaatst en is door Hansje den Hollander ontworpen. Het beeld heet Hygieia, naar de machtige godin die de Grieken eerden, want zij had de taak om over de gezondheid van de mensen te waken. Toepasselijkerwijs werd het om die reden bij de ingang van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis geplaast.
Socialsofa
Buurtbankje
Socialsofa
Een betonnen sofa, bekleed met mozaïk, op dit buurtbankje kun je gezellig even bijpraten en uitrusten terwijl je geniet van de kunstzinnige tegeltjes.
Sculptuur Liefhebben: Een kunst ... een kunde
Sculptuur in cortenstaal.
Sculptuur Liefhebben: Een kunst ... een kunde
Het sculptuur 'Liefhebben, een kunst een kunde" is gemaakt in 2006 en stelt een aantal mensen voor die elkaar omarmen en is gemaakt van cortenstaal. Kunstenares Hanneke Piederiet gebruikte als basis voor dit kunstwerk een loodgravure die zij gemaakt had voor het boek Liefhebben; Een kunst.....een kunde van Erich Fromm. Het hangt aan de gevel, dus kijk even omhoog.
Grafittikunst
Kunst op de metropilaren.
Walvisstaarten
Walvisstaarten
Het Kippenhok
Tijdens het wandelen en fietsen even pauzeren bij het Kippenhok
Muziektent en de Korenaar
Muziektent en de korenaar
Oorlogsmonument
Gedenkteken aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht.
Muziektent Abbenbroek
Muziektent Abbenbroek
Bucephalus
Het paard van Alexander de Grote
Bucephalus
Het kunstwerk Bucephalus, het paard van Alexander de Grote, staat bij de entree van het dorp Heenvliet. Het kunstwerk draait elke vier minuten rond waardoor je de verschillende vormen goed kunt zien. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Martien Hendriks en bestaat uit 65 delen contenstaal en is tien meter hoog.
Het legendarische paard van Alexander de Grote droeg de naam 'Bucephalus'. Toen het paard aan het Macedonische volk werd gepresenteerd, bleek het onhandelbaar en wild te zijn. Volgens de legende schrok 'Bucephalus' zelfs van zijn eigen schaduw. Alexander de Grote liet hem zijn hoofd naar de zon draaien, waardoor hij dichterbij kon komen en hem kon berijden. Met 'Bucephalus' aan zijn zijde won Alexander de Grote vele veldslagen, en het paard werd zijn trouwe metgezel. 'Bucephalus' overleed tijdens de slag aan de Hyspades, waarna Alexander ter nagedachtenis aan zijn geliefde paard de stad Bucephala of Jhelum in het huidige Pakistan stichtte. Volgens de Griekse mythologie stamde 'Bucephalus' af van de beroemde paarden van Diomedes, die getemd werden door Herakles.
In Heenvliet wordt jaarlijks één van de grootste paardenmarkten van Nederland gehouden tijdens het pinkstereweekend het beeld verwijst daar naar.
Kunstwerk Paard
Dit kunstwerk staat symbool voor de paardenmarkt in Heenvliet.
Museum Stadhuis Geervliet
Een museum met een interessante verzameling gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten.
Stadspomp
Stadspomp Geervliet
Cornelis de Witt
Borstbeeld van Cornelis de Witt
Construction 2.2.3D.
Dit vrolijke kunstwerk in Spijkenisse wordt in de volksmond 'De Boog' genoemd.
Twee figuren
Liggende mannenfiguur met vogel.
Droomboot
Droomboot
Romeo en Julia
Alluminium en eikenhout vormen een mooi en praktisch kunstwerk.
Drie vrouwen
Bronzen kunstewerk met drie vrouwen.
Galerie Regio Art Rijnmond
De Galerie Regio Art Rijnmond is gevestigd in een opvallend bescheiden maar kenmerkend dorps gemeentehuis.
Stoomgemaal De Leeuw van Putten
In 1946 is het stoomgemaal wegens gebrek aan kolen omgebouwd tot een elektrisch gemaal.
Pompwaaier
Pompwaaier en sluisdeuren
Pompwaaier
Hoe houden we het droog?
In 1898 bouwde men een keersluis in de oude haven. In 1952 werden de zes meter hoge sluisdeuren vervangen. Tijdens de stormramp van 1 februari 1953 hebben ze Spijkenisse behoed voor overstroming. De bovenhelften van de deuren vormen nu de achtergrond voor de oude pomp-waaier/vijzel-worm van het gemaal De Leeuw van Putten. met deze waaier is van 1881 tot 1988 het overtollige polderwater uit de Vier-Ambachten-boeziem afgevoerd via de haven naar de Oude Maas. De waaier is hier herplaatst door bemiddeling van de Stichting Oud- en Nieuw Spijkenisse in 1989.
Dansende Kikker
Drijvend beeld van een dansende kikker in de theatervijver
Dansende Kikker
Dit kunstwerk dat officiël 'Waterballet" heet wordt ook de "Dansende Kikkers' genoemd en is ontworpen en gemaakt door de uit Rotterdam afkomstige kunstenaar Albert Kramer. Het beeld is 6 meter hoog en 3.5 halve meter breed en kan meebewegen met de wind waardoor het lijkt dat het danst. Het beeld refereert aan de dansvoorstellingen in het naastgelegen theater de Stoep, maar ook aan de tijd waarin Spijkenisse nog een klein boeren dorp was. In dat dorp waren veel sloten met veel kwakende kikkers. Het beeld werd in 2023 onthuld door wethouder Jeroen Postma.
Theater de Stoep
Theater de Stoep is dé ontmoetingsplaats voor theaterliefhebbers in Spijkenisse en omgeving.
Eurobruggen
De euro bruggen van de biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro bestaan echt.
3201 Spijkenisse