Molen & Malen
De molens op Voorne-Putten herinneren aan vroegere tijden toen het graan door de boeren met paard en wagen aangeleverd werd en door de molenaar met behulp van enorme molenstenen tot meel werd gemalen.
Lees hier het verslag van deze route in het Vlaamse Fietsmagazine - Fietsen moet kunnen!
Dit ga je zien
Korenmolen De Hoop
Deze stenen grondzeiler is gebouwd in 1801.
Vuurtoren Hellevoetsluis
Uit 1822 daterende, ronde, bakstenen vuurtoren naar ontwerp van J Valk.
Beningerslikken - Spuimonding West
Een groot natuurgebied te overzien vanaf de Zeedijk in Zuidland.
Molen De Arend
Bij deze molen uit 1844 kun je o.a. cakemixen, broodmeel en muesli kopen.
Watertappunt Centrum Simonshaven
Watertappunt Centrum Simonshaven
Kerels aan de Maas
Aan de Oude Maas in Spijkenisse bevindt zich Kerels aan de Maas!
Molen Nooitgedacht
Nooitgedacht is een korenmolen die aan het Noordeinde in Spijkenisse staat, naast het oude gemaal "De Leeuw van Putten".
Stoomgemaal De Leeuw van Putten
In 1946 is het stoomgemaal wegens gebrek aan kolen omgebouwd tot een elektrisch gemaal.
Fluisterboot IJsvogel
Een heerlijk uitstapje voor de natuurliefhebber, de cultuurhistoricus en de nieuwsgierige reiziger.
Bernissemolen Geervliet
De Bernissemolen is een korenmolen uit 1851 en staat in het oude stadje Geervliet.
Ruïne Ravesteyn
In Heenvliet schuilt achter de poort van het ambachtsherenhuis een landgoed van 5 hectare met als middelpunt de prachtige Ruïne Ravesteyn.
Molen De Hoop
Molen De Hoop is een in 1843 gebouwde korenmolen in Abbenbroek.
Droogdok Jan Blanken
Het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis is één van de oudste, dokken van Nederland.
Steakcafé de Buren
Gelegen in het prachtige historische hart van Hellevoetsluis.
Korenmolen De Hoop
Deze stenen grondzeiler is gebouwd in 1801.
Beschrijving
SILHOUETTEN IN HET LANDSCHAP
De molens op Voorne-Putten herinneren aan vroegere tijden toen het graan door de boeren met paard en wagen aangeleverd werd en door de molenaar met behulp van enorme molenstenen tot meel werd gemalen. Poldermolens zijn op dit deel van het eiland niet meer te vinden, de meesten zijn al voor 1930 door stoomgemalen vervangen. In elk dorp staat ook nu nog een eigen windkorenmolen.
EN AAN DE OVERKANT
Klassieke Hollandse molens zijn een vertrouwd silhouet in het landschap. Al bijna net zo’n vertrouwd beeld zijn de moderne windmolens aan de overzijde van het Haringvliet vanaf het fietspad op de zeedijk. Bij deze molens draait het niet om graan maar om wind. De molens vormen een energievoorziening voor duizenden huishoudens en bedrijven. Fietsen langs de molens op Voorne-Putten is fietsen langs verleden, heden en toekomst.
AREND MET WIEKEN
De witgepleisterde, ronde stenen stellingmolen De Arend stamt uit 1844. De molen werd gebouwd als vervanger van een afgebrande houten molen. Daarna werd De Arend een aantal malen doorverkocht. Hij bleef in bedrijf tot 1954, om daarna langzaam maar zeker in verval te raken. In 1969 kocht de gemeente de molen, om hem na twee restauraties in 1972 en in 1977 weer maalvaardig te maken. Sindsdien wordt hij door vrijwilligers in bedrijf gehouden.
PANNENKOEKENMEEL MALEN
Korenmolen ‘Nooitgedacht’, naast het oude gemaal ‘De Leeuw van Putten’, is een ronde bakstenen stellingmolen. Door de groei van het dorp Spijkenisse naar een bruisende stad staat de molen nu gebroederlijk naast moderne gebouwen. In 2009 is de molen zeven meter opgehoogd. Volgens de menukaart van het restaurant in de
molen worden de pannenkoeken gebakken met meel dat door deze molen is gemalen.
WIND- EN BLIKVANGER
De molen van Geervliet is een echte blikvanger. De oorspronkelijke molen is gebouwd op een wachttoren van de middeleeuwse stadsmuur en in de romp van de molen zijn nog altijd schietgaten te zien. Nadat Geervliet in 1381 stadsrechten kreeg toegekend, werd begonnen aan de bouw van de allereerste molen op die plek. In 1947 werd de molen buiten gebruik gesteld en na restauraties in de jaren vijftig en zeventig is het ingericht als restaurant.
MOLEN DE HOOP, ABBENBROEK
De Hoop is een in 1843 gebouwde korenmolen. De ronde stenen molen is flesvormig gebouwd: de romp heeft een uitgesproken insnoering. De molen is tot 1947 als zodanig in gebruik geweest, daarna werd in de molen elektrisch gemalen. In 1974 heeft de toenmalige gemeente Abbenbroek de molen gekocht. In 1979 is de molen gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. De Hoop is, evenals de bijbehorende graanschuur en molenaarswoning, een Rijksmonument.
STANDERD, STELLING EN KOREN
In 1697 stond er een houten standerd molen op de plaats waar nu het Droogdok is. Deze molen moest aan het eind van de 18e eeuw plaats maken voor het Droogdok. De stenen stellingmolen ‘De Hoop’ wordt in 1801 gebouwd. Beneden konden de meel wagens onder het luiwerk rijden, om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie van 1962-1961 is deze doorrit in ere hersteld.
- 23
- 24
- 87
- 88
- 75
- 83
- 84
- 76
- 11
- 12
- 13
- 20
- 21
- 23
- 19
- 15
- 78
- 44
- 43
- 39
- 45
- 77
- 82
- 85
- 86
- 87
- 24
- 23