Hofjes Brielle
In veel oude binnensteden vind je 'hofjes', een aantal huisjes rond een vierkante binnentuin waar een heerlijke rust heerst. De hofjes zijn niet uitsluitend voor vrouwen, maar ook voor mannen gemaakt en lang niet altijd stonden ze in een vierkant, maar werden er ook andere vormen toegepast. We nemen je mee tijdens deze wandeling langs de 'hofjes' van Brielle.
Dit ga je zien
3231 XB Brielle
Zusterhof - Restanten Catharinaklooster
De restanten van het Catharinaklooster zijn nog altijd te bewonderen.
Begijnhofkapel
Deze kapel hoorde bij het begijnhof dat hier reeds voor het begin van de 15e eeuw in Brielle werd gesticht.
St. Jacobskerk
Kapel van het St Jacobsgasthuis (Oude Mannengasthuis) uit 1652.
Geuzengesticht
Het Geuzengesticht Wilhelmus van Nassauen kwam in 1872-73 tot stand.
Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden
Voormalig Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden.
Standbeeld De Nymph
Op 1 april 1872 werd op het Asylplein door Koning Willem III de eerste steen gelegd voor een beeld.
't Kont van het Paard
't Kont van het Paard, gevestigd in het oude centrum van Brielle.
Stadspomp
De oudste en meest monumentale pomp van Voorne-Putten!
St. Catharijnekerk
Prachtige historische kerk gelegen in het midden van vestingstad Brielle. In de zomermaanden open voor publiek en af te huren als evenementen locatie.
Zusterhof - Restanten Catharinaklooster
De restanten van het Catharinaklooster zijn nog altijd te bewonderen.
Brigittenpoortje
Het Brigittenpoortje was het toegangspoortje tot het complex van de Brigittenbroeders.
Merula Weeshuis
Stichting Het Merula Weeshuis is in 1552 opgericht om de nalatenschap van Angelus Merula te beheren.
Provoost
De Provoost werd in 1668-'69 gebouwd als militaire gevangenis.
3231 XB Brielle
Beschrijving
3231 XB Brielle
ZUSTERHOF
Tussen de huizen van het Zusterhof vind je de restanten van het Middeleeuwse St. Catharinaklooster. je ziet een deel van de fundamenten en een waterput. Bekijk hier het filmpje over de archeologische opgravingen en de vondsten, zo komt een Middeleeuwsklooster weer tot leven in de binnenstad!
BEGIJNHOF
De kapel uit het jaar 1465 was vroeger onderdeel van een begijnhof. Er is in de loop der tijd veel verloren gegaan, maar de houten draagcontructie dateert grootendeels nog wel uit 1465. In de gerestaureerde kapel van het Begijnhof bevindt zich een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners met een verstandelijke handicap.
Na de kapel zie je op de hoek de huizen van de Vrouwenhoflaan staan. Op deze huizen zie je een gevelsteen met de tekst dat er in het jaar 1755 nieuwbouw heeft plaatsgevonden om "oude vrouwen" te huisvesten. Deze huisjes hoorden bij het begijnenhof, maar zijn in 1908 afgebroken. Tegenwoordig vind je er twee moderne bejaarden woningen.
SINT JACOBSGASTHUIS
De Jacobskerk is de kapel van het Sint Jacobsgasthuis. Het oude mannen gasthuis bevond zich aan de linkerzijde van kerk. Het werd in de volksmond ook het Noordeindse gasthuis genoemd.
GEUZENGESTICHT
Het weeshuis werd in 1873 geopend ter gelegenheid van de 300 jarige viering van de bevrijding van Den Briel. (In 1572 bevrijdde de watergeuzen de Briellenaren van de Spanjaarden tijdens de 80 jarige oorlog) Het weeshuis was een Briels protest tegen het nationale monument De Nymph dat voor dezelfde gelegenheid op het Asylplein werd opgericht, men vond de blote borst aanstootgevend. In het pand woonden gereformeerde wezen
ASYL VOOR OUDE EN GEBREKKIGE ZEELIEDEN
Het hofje op het Asylplein bestaat uit 14 woningen. Het werd opgericht met als doel om oude en gebrekkige zeemannen betaalbare huisvesting te bieden. Voor het regentenhuis, waar het bestuur kon vergaderen, zie je een trap met twee leeuwen. De linker heeft het wapen van het eiland Voorne in zijn poten en de rechter het wapen van Brielle. Het Asylplein zou oorspronkelijk de U-vorm krijgen, door een tekort aan geld en het feit dat de Briellenaren al geld hadden ingezameld voor de Brielse instelling "Geuzengesticht" waar je eerder langs liep, kon eerst alleen het middendeel gebouwd worden. Later kon de rechtervleugel er aan gebouwd worden door een gulle gift van Alexander Ver Huell, boven twee van de vier deuren zie je dan ook zijn initialen staan. Tegenwoordig hoef je geen zeeman meer te zijn geweest om er in te wonen en mag je ook alle leeftijden hebben.
HOF VAN VOORNE
In de Kaatsbaan zie je bier- en eetcafé 't Kont van het paard. In de zestiende eeuw waren er de stallen van Jacoba van Beieren gevestigd, deze behoorden tot het Hof van Voorne. Vanaf 1575 deed het gebouw volgens de geschriften dienst als meelmaalderij.
In het midden bevond zich de rosmolen, een groot rad, dat in beweging werd gebracht door een ingespannen paard (vandaar de naam Rosmolen) waarbij het paard steeds met zijn kont langs de muren schuurde, hetgeen uithollingen achterliet op de muren met een diepte van wel 8 cm.
CATHARIJNEHOF
Na de Sint Catharijnekerk en het Britittenpoortje lopen we langs het Catharijnehof, een hofje in de bekende U-vorm.
CELLEBROEDERSKLOOSTER
Aan de Burgemeester van Sleenstraat lag vroeger het Cellebroedersklooster. Tegenwoordig staat het bejaardentehuis er. Bekijk hier het filmpje over de vondsten (skeletten) van de archeologen.
3231 XB Brielle