#Instameet_VoornePutten

| Irene de Hoop

We stappen met een groep van 14 enthousiaste fotografen en bloggers een dag in de geschiedenis van Voorne-Putten en komen op unieke locaties die het bijzondere verhaal van het eiland vertellen, aangevuld met hedendaagse culturele hotspots.  

Via het water komen we Brielle binnen
We verzamelen bij de parkeerplaats van Camping de Meeuw. Hoe kunnen we deze zonnige dag beter beginnen dan een stukje varen op het Brielse Meer. Kevin en Loek van Verhuurcentrum Brielle staan ons op te wachten om ons via het Brielse Meer naar het centrum van Brielle te varen. We stappen bij Maarland Noordzijde uit, om hier vervolgens te voet het centrum van Brielle te gaan ontdekken. We komen langs mooie fotogenieke plekjes zoals het sprookjesachtige Asylplein, het Asyl voor oude en gebrekkige zeelieden, met als middelpunt het bronzen standbeeld ‘de Zeenimph’. Tijdens de wandeling komen we op verschillende locaties  de leus ‘Libertatis Primitiae’ tegen, wat Eersteling der Vrijheid betekent; oftewel de eerste stad van Nederland die bevrijd werd van de Spanjaarden.

Niet alleen het bekende Brigittenpoortje en de Sint-Catharijnekerk worden gefotografeerd, maar ook de oude huizen met mooie gevels en bijzondere tuinen en poorten. Nadat we langs het Kruithuisje lopen is het de hoogste tijd om even bij te komen en op te laden bij Restaurant de Hoofdwacht. Een plek die past binnen het thema Cultuur en Historie Voorne-Putten, want het unieke pand waarin de Hoofdwacht wat op de markt, midden in het centrum, gevestigd is, stamt uit het jaar 1789 en fungeerde in die tijd als hoofdkwartier voor de poortwachters.

In stijl op weg naar de Bedevaartskerk
Na de heerlijke lunch, komt de Paardentram van Aelbrechtshoeve, ons in stijl ophalen. Op deze bijzondere manier rijden de paarden Carambo en Rick, onder begeleiding van Bas, ons naar de Bedevaartskerk aan de rand van de bebouwdekom van Brielle. Daar krijgen we van gids Ferry het indrukwekkende verhaal van de kerk uitgelegd. De kerk is gewijd aan de 19 Martelaren van Gorcum. Het natuurlijke licht wat achterin deze kerk de gouden gloed vormt, is het teken dat het goed zou komen met de 19 rooms-katholieke geestelijken die in juli 1572 opgehangen werden door de Geuzen. Ze zouden, zoals zij geloofden, naar een plek gaan waar het voor altijd goed zou zijn.

Achter de kerk komen we uit in een bijzonder unieke tuin, het zo genoemde martelveld, met daarin een prachtige kapel met buitenaltaar en een opvallende vijver waarin de weerspiegeling een gewillige spot blijkt te zijn voor een fotosessie. In de zomer is deze kerk toegankelijk voor publiek of bijzondere vieringen.

Zonnestralen vangen op het strand
Na deze indrukwekkende belevenis gaan we ontspanning zoeken op het Maasvlaktestrand. Een paradijs voor fotografen, door het grote open sculptuur ‘de Zandwacht’. Het zandkleurige kunstwerk beeldt drie bevroren momenten van duinvorming uit en is vanuit iedere hoek weer uniek. Er staat vandaag weinig wind, dus er zijn jammer genoeg geen kitesurfers aanwezig, die hier bij goede wind de achtergrond opvrolijken met hun kitevliegers.  

Hellevoetsluis mag natuurlijk niet ontbreken
Om het verhaal compleet te maken, vervolgen we de Instameet naar Hellevoetsluis. Daar staan drie gidsen ons op te wachten bij het Droogdok Jan Blanken. Het Droogdok is het oudste stenen droogdok van Europa en nog altijd in gebruik. Met een witte helm op ons hoofd, krijgen we een rondleiding door 1 van de twee dokken, die gescheiden zijn door indrukwekkende sluisdeuren. De rondleiding wordt nog spannender, want we vervolgen onze belevenis met een zaklamp door de donkere en koude tunnels rondom het dok. Je begrijpt wel dat ook hier weer mooie foto’s worden geschoten. De gids vertelt ons onderweg over de innovatieve ambachtelijk vakmanschap van ontwerper en bouwer Jan Blanken.

Naast het droogdok, staat het oude pomphuis opgesteld, een gebouw dat in 2001 geheel in oude stijl is herbouwd. Laat dit tegenwoordig nou een Italiaans restaurant zijn. We hebben bij Restaurant Fortrezza op het zonnige terras, met uitzicht op de jachthaven en de museumschepen, de dag mogen afsluiten met een heerlijk diner en een koud drankje.