Op diverse plekken op Voorne-Putten zijn nog restanten en bunkers te ontdekken. De kustlijn van Voorne Putten was namelijk net als de rest van de Europese kustlijn onderdeel van de Atlantikwall.
Biberbunker
Verscholen in de duinen van Oostvoorne bevindt zich een enorme betonnen kolos uit de Tweede Wereldoorlog, de Stelling Biber. Centraal in de stelling is de Biberbunker, een bijzondere bunker in de lokale geschiedenis van Voorne in de Tweede Wereldoorlog. De Biberbunker is gebouwd als radar commandopost voor de Duitse Luchtmacht. Hier werden de luchtaanvallen afgevangen. De Biberbunker is ingericht als museum en laat zien hoe de commandobunker werkte. Bijzonder zijn de rondleidingen die je kunt boeken en de bunker is ook geopend op speciale dagen. Zie www.biberbunker.nl voor actuele informatie.
Bunkers in zee / Groene bunkers
Vanaf het Groene Punt in Rockanje kun je bij eb twee bunkers bewonderen die zijn verscholen in de Noordzee. Ze zijn extra bijzonder omdat het de enige bunkers in Nederland zijn die door in verschuiving in de kustlijn in zee zijn komen te liggen. Eerst stonden de bunkers in de duinen verscholen, maar in 1948 was door afvalkalving van het duin de kustlijn ruim 200 meter teruggetrokken en waren twee bunkers in het water beland. Vooral als het eb is zijn de restanten goed zichtbaar. Het is de enige plek in Nederland waar een geschutbunker begroeid met algen zich bij laag water laat zien. Richting het Groene Punt worden met iedere stap de bunkers in het water beter zichtbaar.
Geschutsbunker
Rondom de vestinghaven van Hellevoetsluis is in de 19e eeuw een kustbatterij aangelegd om een vijand die van het Haringvliet zouden kunnen komen, af te stoppen. Ook in de Tweede Wereldoorlog werden er de nodige versterkingen gebouwd om de haven faciliteiten te beschermen. De zwaarste bunker die is gebouwd in de vesting bevindt zich vlakbij de haveningang. Deze bunker is een geschutsbunker type 612 en werd in drie maanden gebouwd. Er stond een 7,5 cm. kanon opgesteld dat het strand kon beschieten en zo een mogelijke geallieerde landing te verhinderen.
Verscholen bunker bij Stenen Baak
Op de hoek van de Bollaarsdijk en de Heijndijk staan restanten van de Atlantikwall verscholen in het struikgewas. De manschappenbunker is begroeid met gras als camouflage en diende als schuilplaats met op het dak en twee meter dikke ommuring voor een radarinstallatie. Als er geallieerde toestellen aankwamen waarschuwde deze radar de vier Duitse luchtdoelbatterijen op het eiland De Beer aan de andere kant van de Maas.
Telefoonbunker
In de oorlog legden Duitsers in Hellevoetsluis diep onder de grond een eigen telefoonkabelnet aan, bekend als een Festungkabelnetz. Dit netwerk was minder kwetsbaar voor bombardementen dan het civiele Nederlandse telefoonnet. De schakelpunten werden ondergebracht in kleine bunkers met betonnen muren van twee meter dik. Vaak kregen ze ter camouflage een zadeldak met dakpannen en met opgeschilderde ramen hield het in de oorlog de schijn op als woning.
Nog meer inspiratie?
-
Bernisse Toen en Nu nodigt je uit...
| Martine OudshoornBernisse Toen en Nu nodigt je uit...Deze keer 'beleven' we het project Bernisse Toen en Nu en zien ter plaatse door het scannen van QR-codes hoe het er uit moet hebben gezien in het jaar 1400.
-
Fortresse Holland nodigt je uit...
| Martine OudshoornFortresse Holland nodigt je uit...Wij hebben een bezoek gebracht aan een uniek stukje historie in Hellevoertsluis, het Droogdok Jan Blanken en de nieuwe museumloods van Fotresse Holland Hellevoetsluis
-
Tour de Boer nodigt je uit...
| Martine OudshoornTour de Boer nodigt je uit...We zijn op de fiets gestapt langs de boerderijwinkels in de groene polders van Nissewaard. Een mooie fietsroute waarmee je de streekproducten leert kennen en kunt proeven.