Boten & Bakens

4 uur 6 minuten (20.5 km)

  • Download GPX

Tuur vanaf de Dom van Brielle naar de Bakens op het Brielse meer.

Dit ga je zien

58
59
1

Bedevaartsoord Heilige Martelaren van Gorinchem.

Bedevaartskerk Heilige Martelaren van Gorinchem
57
55
84
2

De eerste stenen vuurtoren van Nederland.

Stenen Baak
3

Heerlijk gelegen aan het Brielse Meer en daarmee ook een mooie plek om aan te meren. Ā 

Paviljoen De Kogeloven
86
15
88
4

Het Brielse Meer is een afgesloten rivierarm en staat vooral bekend als groene oase.

Brielse Meer
79
5

Genieten van een tocht met het elektrische Geuzenveer over het Brielse Meer.

Geuzenveer
55
57
6

Prachtige historische kerk gelegen in het midden van vestingstad Brielle. In de zomermaanden open voor publiek en af te huren als evenementen locatie.

St. Catharijnekerk
7

Beleeft de Tachtigjarige Oorlog in het Historisch Museum Den Briel.

Historisch Museum Den Briel
8

Voormalig Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden.

Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden
9

Watertappunt Binnenstad Brielle.

Watertappunt Binnenstad
10

De standerdmolen van Brielle kent een bijzondere geschiedenis.

Molen 't Vliegend Hert
56
58

Beschrijving

58

BRIELLE OF DEN BRIEL?
Brielle, of den Briel zoals de echte Briellenaren zeggen, ademt herinneringen aan een ver verleden uit. De stad heeft in haar rijke historie koningen ontvangen en telde onder haar bewoners schrijvers, dichters, zeeadmiraals, en martelaren. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen en nam het een belangrijke plaats in in elk geschiedenisboek over de Tachtigjarige Oorlog.

IN NAAM VAN ORANJEĀ 
De Watergeuzen rammeien deze poort elk jaar op 1 april en verjagen net als in 1572 de Spanjaarden onder leiding van Alva. De originele poort uit 1572 stond verderop, maar is in de loop der tijd verloren gegaan. Tijdens de 1 april-viering verandert de binnenstad in een Middeleeuws dorp.Ā 

STENEN BAAK
Al van verre zie je de in 1630 als vuurtoren gebouwde Stenen Baak. Vanaf het dak reikt het uitzicht tot bijna aan zee. Dat bleek in de 18de eeuw in militair opzicht interessant want vijandelijke schepen die vanuit zee probeerden ongehinderd de monding van de Maas te passeren, konden onderschept worden. Halverwege de 19de eeuw verloor de Stenen Baak de functie als vuurtoren, maar nog lang bleef het voor loodsen en stuurlui een belangrijk oriƫntatiepunt.

BRIELSE MEER OF BRIELSE MAAS?
Wist je dat al voor de watersnoodramp van 1953 begonnen was met de uitvoering van het Deltaplan ter bescherming van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden? En wist je dat de Brielse Maasdam de eerste dam was die aangelegd werd? Dat was in 1950. Voor die tijd stond de (Brielse) Maas in open verbinding met zee. Door de aanleg van deze dam bleef het noordelijk deel van Voorne Putten tijdens de watersnood gespaard. De afgesloten rivierarm vormt nu het recreatiegebied Brielse Meer. Precies in het midden van de dam staat een monument dat in 1951 door koningin Juliana onthuld werd als herinnering aan de afsluiting van de Brielse Maas. Dat deed ze door een oorkonde in te metselen in het monument.

BRIELSE MEER
Beschut gelegen tussen de bosgebiedjes vind je aan beide oevers ligweiden, zandstrandjes, paviljoens, speeltuintjes en aanlegsteigers voor watersport. Voor elke waterliefhebber is er wat te doen en te zien, van kanoĆ«n tot waterskiĆ«n, van zonnebaden tot wandelen.Ā 

GEUZENVEER
In de maanden mei tot en met augustus vaart in de weekenden het voetveer vanaf het watersportcentrum over het mooie Brielse Meer richting Brielle.

STAD VAN NU, SFEER VAN TOEN
De oude vestingstad en bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland vertelt, via de ruim 300 monumenten, het verhaal van Libertatis Primitiae, ā€˜de eersteling der vrijheidā€™. Neem plaats op een van de vele terrassen en geniet van de gezellige, historische, binnenstad.Ā 

CATHERIJNEKERK OF BRIELSE DOM
De officiƫle naam is Catherijnekerk maar in de volksmond heet de imposante beeldbepalende kerk Brielse Dom. Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, trad er in 1575 met Charlotte de Bourbon voor de derde maal in het huwelijksbootje. Mary Stewart zwaaide er vanaf de toren Stadhouder Willem III uit toen hij met een oorlogsvloot naar Engeland voer en er vervolgens koning werd. Ook zin om deze toren te beklimmen? Dat kan! Na 318 treden wordt je beloond met een schitterend uitzicht over de stad.

WILHELMINA OP DE MARKT
Sta even stil bij het beeld van koningin Wilhelmina op de markt. Haar vinger wijst in de richting van de Noordpoort waar de watergeuzen Den Briel op 1 april 1572 binnenvielen. Let op de tekst voor het beeld in de straat.Ā 

58
  • 58
  • 59
  • 57
  • 55
  • 84
  • 86
  • 15
  • 88
  • 79
  • 55
  • 57
  • 56
  • 58