Bernissepad

1 uur 40 minuten (8.1 km)

  • Download GPX

Het Bernissepad is een wandelroute langs, om en over De Bernisse, het eeuwenoude riviertje dat de eilanden Voorne en Putten scheidt. 

Dit ga je zien

Startpunt: Geervliet
1

Laat je verrassen door ultieme gastvrijheid midden in de natuur in het sfeervolle paviljoen aan het water midden in de Bernisse.

Simons Paviljoen
86
82
68
2

Fluisterstil varen door een bijzonder gebied de Bernisse.

Rondvaart met fluisterboot Bernisse
65
3

Molen De Hoop is een in 1843 gebouwde korenmolen in Abbenbroek.

Molen De Hoop
74
4

Zeven kilometer recreatiemogelijkheden op het land en het water.

Recreatiegebied De Bernisse
88
Eindpunt: Geervliet

Beschrijving

Startpunt: Geervliet

GESCHIEDENIS

Voorne en Putten worden van elkaar gescheiden door de Bernisse. De huidige Bernisse is zeven kilometer lang en was in de Middeleeuwen de voornaamste scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen en daardoor een bron van welvaart voor de aangrenzende dorpen en steden. Handel en visserij bleken een goede bron van inkomsten voor bijvoorbeeld Zuidland en Simonshaven, terwijl Heenvliet een vooral Geervliet bloeiden dankzij het watertolrecht aan de monding van de destijds brede rivier. Verzanding maakte aan deze rol een einde en in 1976 was er van de Bernisse weinig meer over dan een sloot van slechts enkele meters breed. 

BERNISSE 

In het kader van de 'Ruilverkaveling' moest aan de verzilting van de land- en tuinbouwgronden een halt worden toegeroepen. Vrijwel gelijktijdig nam de industriële expansie van het Botlek-Europoortgebied grote vormen aan. De industrie kreeg een grote behoefte aan (zoet)koelwater. De Bernisse kreeg een belanrijke rol toebedeeld bij de verbetering van de zoetwatervoorziening. Om deze rol te vervullen is de "sloot" die de Bernisse was geworden grondig aangepakt en vergraven tot een water met op de smalste stukken nog een breedte van 50 meter!  Vanuit het Spui wordt nu via deze Bernisse zoet water ingelaten in het Brielse Meer. Vanuit dit meer wordt zoet water verspreid voor landbouw en industrie. 

Tegelijkertijd met het verbreden van De Bernisse is gestart met de ontwikkeling van het natuur- en recreatiegebied De Bernisse. Langs de oevers werden speel- en ligweiden, zwemplassen, beplantingen, fiets- en wandelpaden en bruggen aangelegd. Ook is op grote delen van de oevers veel aandacht besteed aan een 'natuurlijke' ontwikkeling. Riet- en wilgenoevers, bosgebiedjes, drassige natuurgebiedjes en weilanden maken de Bernisse rijk aan flora en fauna. 

BIERTSE GORSJE

Net voordat je de Biertsedijk op loop kom je langs het Biertse Gorsje; Een ondiepe plas met rietkragen waar veel vogels foerageren. Steltlopers, maar ook af en toe een lepelaar en boven het riet kiekendieven. Achter de ringdijk ligt één van de oudste polders, Polder Biert. Het niveauverschil is hier opmerkelijk en goed te zien. Een groot deel van de polder is van Staatsbosbeheer en niet toegankelijk vanwege broedende weidevogels in het voorjaar en ganzen in de winter. 

REIGERKOLONIE

In de loofbomen in dit deel van de Bernisse zitten veel reigers. De reiger voedt zich onder meer met vis, amfibieën, kleine zoogdieren en insecten en soms met wat plantaardig materiaal. De reiger foerageert meestal alleen, maar broedt in grote kolonies, hoog in de bomen. Vroeg in het voorjaar, soms al half januari, is grote activiteit waar te nemen wanneer de reigers actief zijn om paren te vormen en de nesten te herstellen. 

MOLENS

Het gebied rondop de Bernisse was vroeger rijk aan molens. Tijdens deze wandeling loop je langs Abbenbroek waar je molen De Hoop kunt vinden. In het verleden hebben er in Abbenbroek wel vijf molens (koren- en watermolens) gestaan. In een gebied dat zo rijk is aan landbouw is de molen een belangrijk element geweest in het allerdaagse leven van weleer. De huidige korenmolen is nog steeds in gebruik en wordt beheerd door een vaste molenaar. De molen is te bezichtigen wanneer er met de molen wordt gedraaid. Op de meeste zaterdagen, afhankelijk van de wind, is de molenaar aanwezig. Hij zal je dan gastvrij ontvangen en uitleg geven over het functioneren van de molen. 

Eindpunt: Geervliet
  • 86
  • 82
  • 68
  • 65
  • 74
  • 88