Atlantikwall wandelroute Rockanje

4 uur (12.2 km)

  • Download GPX

Deze wandeling voert je door een compagniehoofdkwartier (bunkercomplex) waar de bunkers als molshopen onder de bomen verborgen liggen. Via de duinen loop je over het strand naar de enige bunker in Nederland die in zee ligt. Bij eb is deze goed te zien vanaf het strand. Terug ga je door het uitgestrekte natuurgebied van Voornes Duien en loop je langs het Breede Water. Aan het eind van de route kom je bij het grootste hoofdkwartier van Voorne; die van de Inselkommandant. Dit bunkercomplex kent een interessante historie en hergebruik. 

Deze wandelroute is gebaseerd op en onderdeel van Wandelen langs de Antikwall in Zuid-Holland.

Dit ga je zien

1

Een uitstekend startpunt voor een rondwandeling door de Duinen van Voorne.

Bezoekerscentrum Tenellaplas
2

Bij eb kun je twee geschutsbunkers in zee zien liggen, uniek in Nederland.

Bunkers in zee / Groene bunkers
4

Prachtige buitenplaats met landhuis midden in de duinen, 100 jaar geleden gebouwd als jachthuis.

Landgoed Olaertsduyn
5

Een uitstekend startpunt voor een rondwandeling door de Duinen van Voorne.

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Beschrijving

1

Een uitstekend startpunt voor een rondwandeling door de Duinen van Voorne.

Bezoekerscentrum Tenellaplas

De wandeling begint bij de parkeerplaats Bezoekerscentrum Tenellaplas, met de rug naar de ingang van het bezoekerscentrum ga je het wandelpad op naar links. Waar het parallel gelegen fietspad van het wandelpad scheidt, neem je het fietspad naar rechts en blijft dit volgen tot het kruispunt Duinzoom/F.H.G. van Itsersonlaan en dan zie je aan de rechterkant van de weg een vierkant bouwwerk.

Schakelstation
Dit is een bunker met betonnen muren van twee meter dik. Dit was een schakelstation van het zogenaamde Festungkabelnetz. De Duitsers legden diep onder de grond een eigen telefoonkabelnet aan. Dat was minder kwetsbaar voor bombardemenenten dan het civiele Nederlandse telefoonnet. 

Sla op het kruispunt Duinzoom/F.H.G. Itersonlaan linksaf het klinkerpad op richting het strand (C. Sipkesslag).

Compagniehoofdkwartier
Na het veerooster zie je aan de linkerkant verschillende grote zandbulten tussen de bomen. Het zijn de eerste bunkers van een voormalige compagniehoofdkwartier van de Duitsers. De omgeving is bosachtig dankzij de Oostenrijkse dennen, na de oorlog zijn deze gepland om de lelijke betonnen bouwwerken te maskeren. De bomen wortelen niet diep en zijn daarom geschikt om het op de bunkers gegooide zand vast te houden.

Smalspoor
In de vorige eeuw was er een tramlijn van Rotterdam naar Oostvoorne. Deze eindigde op de Zeeweg, nabij het strand. Vanaf hier legde de Duisters een smalspoor aan om alle grind, kiezels en bouwmaterialen naar verschillende, moeilijk te bereiken, bouwplaatsen in de duinen te transporteren. Aan de rechterkant van het wandelpad liggen twee ondiepe duinplassen, hier was het overslag- en rangeerterrein. 

Neem tegenover het duinvennetje de eerste afslag links, loop tussen de heuveltjes door.

Zandbulten
Hier loop je dwars door het bunkercomplex. Onder de zandbulten links en recht gaan manschappen- en munitiebunkers schuil. Veel bunkers waren met elkaar verbonden door lange gangen die de militairen beschermden tegen bomscherven en kogels. Een bijzonder bouwwerk is de wc-bunker met zeven zitplaatsen en muren van één meter dik. 

Op de plek waar de bunkerbulten ophouden, splitst het pad bij een bankje. Houdt rechts aan. tot aan de T-spitsing met een gravelpad (A.J. Bootpad).

Wassermanstelling
In de oorlog liep hier een pad rechtdoor tot in het hart van de zogenaamde Wassermannstelling. Hier stond een 40 meter hoge radartoren op het dak van een enorme bunker. Het gevaarte trok na de oorlog alle wandelaars in het duin aan. De radarmast werd al snel in stukken gezaagd vanwege het staal. Dat leverde tijdens de wederopbouw veel geld op.

Op dit punt kun je kiezen voor de verkorte route, ga dan hier linksaf terug richting Tenellaplas en anders rechts richting strand.

Groene bunkers 
Door afkalving van het duin aan de kustlijn zijn hier twee bunkers in het water beland. Vooral als het eb is zijn de restanten goed zichtbaar. Het is de enige plek in Nederland waar een geschutsbunker begroeid met algen zich bij laag water laat zien. 

Ter hoogte van de bunkers in zee en 150 meter na strandpaalnummer 10.000 sla je via een smal paadje linksaf het duingebied weer in. 

Uitkijkpunt Breede Water 
Wijk even van de route af voor het mooie uitkijkpunt bij de plas Breede Water met verschillende aalscholverkolonies.

Terug op pad verschijnt links een open stuk waarna een hek volgt, door het hek rechtdoor tot aan de weg (Duinstraat).

Tenellaplas 
Het afgraven van deze plas begon in 1943 door de Duitsers, zij gebruikten het duinzand voor het camoufleren van de bunkers en voor de fabricage van zogenaamde Traëder in de hier door hen gevestigde betonpalenfabriek. Met deze palen maakten de Duitsers duizenden versperringen. 

Ga op de Duinstraat naar rechts.

Telefoonschakelpost 
Direct links zie je in een tuin tussen de bomen een heuvel. dit is een onder de grond verscholen (en afgesloten) bunker van het type St. 616 Gross Schaltstelle. Wederom een telefoonschakelpost van het door de Duisters aangelegde telefoonnetwerk. 

Na het passeren van enkele huizen op de Windgatseweg zie je links een houten toegangshek tot het duingebied, hier linksaf.

Tobruk
In de paardenbak naast het hek zie je een Tobruk; een kleine betonnenbunker voor twee militairen van waaruit ze met een mitrailleur konden schieten. Er zijn duizenden van dit soort bunkertjes in de Atlantikwall. Ze zijn gebouwd volgens Italiaans ontwerp en genoemd naar de plaats Tobruk in Libië waar ze voor het eerst zijn aangetroffen. Erachter ligt nog een grote manschappenbunker voor 20 man.

Landgoed Olaersduyn
Aan de overkant ligt Landgoed Olaersduyn, het landhuis was in de oorlog gevorderd en van hieruit zwaaide de Duitse eilandcommandant de scepter over Voorne. Alleen bij dreigend gevaar verplaatste de officiersstaf zich naar de bunkers.

Vervolg je weg nog een paar honderd meter dan zie je aan je linkerhand bunkers liggen in particuliere tuinen. 

Commandovoering 
Hier liggen onder andere manschappen- en munitiebunkers, een hospitaal, een keuken, een telefoonbunker en het was het hoofdkwartier.

Loop hiervandaan weer terug door het duingebied naar het bezoekerscentrum. 

5

Een uitstekend startpunt voor een rondwandeling door de Duinen van Voorne.

Bezoekerscentrum Tenellaplas