Zeezoogdieren en vogels

| Irene de Hoop

Om meer te zien en te horen over het leven van de dieren- en plantensoorten in de zee en aan de stranden van Voorne-Putten gaan we op stap met Ad van den Berge uit Oostvoorne. Ad is met pensioen, maar heeft het drukker dan ooit. Hij is voorzitter van Voorne Maasvlakte, Strand in Zicht, lid van Team Westvoorne Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) en gids inventarisaties vogels en zeezoogdieren. Daarnaast is hij een fanatieke vogelteller, eerder stond hij in de top tien van vogelaars. Bij iedere melding die binnenkomt pakt hij zijn stoere strandrover om te kijken waar hij hulp kan bieden. 

Drie visarenden op maandagochtend
We beginnen de ochtend vroeg, dan hebben we de meeste kans op meldingen over dieren in nood. We rijden richting het strand van Rockanje, onderweg vertelt Ad van alles over verschillende vogels die we tegenkomen. Vrolijke tapuiten die van Noorwegen op trektocht zijn naar Afrika vliegen in het rond. We hebben geluk. Ineens stopt Ad de strandrover en geeft de verrekijker met de vraag of we zien wat voor vogel er op die paal zit. Het is een visarend, zijn lievelingsvogel. Vol enthousiasme pakt Ad zijn vogelboek erbij en laat ons het dier van dichtbij zien. We rijden een stukje verder en zien er nog één zitten met een heerlijke vis onder zijn poten. Een stukje verderop zien we er gewoon nog één, drie visarenden op een maandagochtend, dat is echt uniek! De visarend doet zich hier te goed aan wat lekkere vis maar trekt vervolgens weer verder naar het Zuiden.

Voornes Duin in trek
Sommige vogels komen alleen maar even uitrusten en doen zich te goed aan het voedingsrijke gebied. Andere vogels zoals de alom bekende Lepelaar komt hier echt om te broeden en zijn trouwe gasten geworden, wat zelfs aan de volgende generatie wordt doorgegeven. Het Voornes Duin is bij vogels zeer in trek, vooral vanwege de voedselrijke slikken, de zoetwaterpoelen en enorme hoeveelheid aan planten, wel meer dan zevenhonderdenvijftig soorten. Dit zijn vaak planten met besjes en daar houden vogels van. De trekvogels komen graag terug voor deze besjes, maar zorgen ook zelf voor nieuwe aangroei doordat ze de zaadjes van de besjes weer uitpoepen die ze bijvoorbeeld in Noorwegen hebben gegeten. 

Bruinvissen spotten in Rockanje 
Deze morgen zijn er geen dieren in nood. Nu hebben we genoeg tijd voor de vele mooie verhalen van Ad. Zo begint hij te vertellen over bruinvissen. Vooral in de winter heb je grote kans om deze mooie dieren te spotten. Is het hoog water? Neem je verrekijker mee naar het strand, pak een kleedje en heb even geduld. In tegenstelling tot de meeste dolfijnen springen bruinvissen bijna nooit boven het water uit. Je kunt de bruinvissen spotten wanneer het dier naar boven komt om adem te halen. Ook deze dieren spoelen wel eens aan op het strand, mensen zien het dier liggen en bellen met 088-2747795. Dan is het tijd om in actie te komen. Ad laat ons een foto’s zien van het prachtige dier wat ze gelukkig hebben kunnen helpen. 

Avonturen Strandrover 
Vol trots laat Ad ons een aantal glazen vazen met daarin strandschatten zien zoals bijvoorbeeld walviswervels, konijnenbotjes, zeesterren en roggeneieren. Als voorzitter van Stichting Strand in Zicht vindt Ad het belangrijk om voorlichting over bescherming van de natuurwaarden en het zeeleven onder de aandacht te brengen. Hierdoor krijgen bezoekers meer respect voor de natuur en passen eerder hun gedrag aan waardoor (zee) zoogdieren en overige dier- en plantensoorten beter beschermd worden in hun natuurlijke omgeving. Zo is ook het idee van de ‘avonturen strandrover’ ontstaan. 

Komende zomer kun je Ad zomaar ineens tegenkomen op de stranden van Voorne en de Maasvlakte met een soort pop-up museum. In de aanhanger achter de Land Rover kun je ontdekken wat er allemaal rond de vloedlijn te zien is. Zodra we het strand op rijden, komen de mensen al naar ons toe vertelt Ad. Mensen hebben geen idee hoeveel zeehonden, bruinvissen, dolfijnen, haaien, roggen, trekvogels en roofvogels hier in de omgeving voorkomen. En dat is het doel; de beleving op het strand vergroten, mensen bewuster maken en de vloedlijn bewaken en bewaren. Je hebt de Eerste en de Tweede slag van Rockanje, wij voegen daar met alle passievolle vrijwilligers graag een Derde slag aan toe ‘verdieping over de vloedlijn’. 

De nieuwe ‘avonturen strandrover’ voor educatie op locatie heeft een duwtje in de rug gekregen van de Landschapstafel Voorne-Putten die subsidies geeft voor duurzame projecten die een kwaliteitsimpuls geven aan de regio. Met de avonturen strandrover breng je letterlijk educatie op locatie, vaak is het op het strand, maar ook naar de stad of in de klas.  

Zeehonden 
Op de terugweg hebben we nog even tijd om met verrekijker de zeehonden te bekijken op de Westplaat. En daar liggen ze hoor, heerlijk aan het uitbuiken en genieten van het zonnetje wat zich af en toe laat zien. Ze zien er zo lief uit, maar Ad wil mensen ook duidelijk maken dat het wel wilde dieren blijven. Als ze iets niet vertrouwen zullen ze van zich af kunnen bijten, dus blijf altijd op afstand!