Stadsgidsengroep Brielle Nodigt je uit..
We gaan op pad met de Brielse gidsengroep en leren alles over de viering van 1 april. De stad is mooi versierd met Brielse vlaggen en leuke 1 april-decoraties, wat zorgt voor een gezellige sfeer. Wij moeten ontmoeten onze gids bij het Historisch Museum Den Briel, waar we onze wandeling door de stad beginnen. Brielle heeft een rijke geschiedenis: hier begon Nederland! Op 1 april 1572 veroverden de Watergeuzen Brielle, wat andere Hollandse steden inspireerde om zich ook te verzetten tegen de Spanjaarden. "Vive les Gueux!"
Onze eerste stop is de Langepoort. Hier komen tijdens de 1 april-viering de Watergeuzen binnen en vechten die dag (net zoals vroeg) tegen de Spanjaarden. Dit gebeurt nu bij de Langepoort, omdat de originele Noordpoort er niet meer is, en iedereen het op deze plek goed kan zien.
Wist je dat.. de nacht voor 1 april 'Kalknacht' wordt gevierd? Dit begon toen, na het verdrijven van de Spanjaarden, pro-Spaanse huizen werden bekalkt om ze aan te duiden. Zo begon deze traditie.
Vanaf de Langepoort lopen we naar de "nieuwe" oude Noordpoort. Hier zie je de funderingen van de middeleeuwse Noordpoort, het enige overblijfsel van de verdedigingswerken uit die tijd. Op 1 april 1572 veroverden de Watergeuzen hier Den Briel op de Spanjaarden, in naam van Oranje. Dit maakte Brielle de eerste stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog bevrijd werd. Nu staat er een houten replica van de poort met teksten uit die tijd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad en de omliggende polders.
Na de Noordpoort lopen we over de Brielse wallen naar het Kruithuis. Wist je dat Brielle een stervormige wal heeft? Dit maakte de stad beter te verdedigen. Bij het Kruithuis liepen we over een smal bruggetje naar binnen. Onze gids verteld dat het Kruithuis op Bastion II van de vestingwallen, vlakbij molen 't Vliegend Hert, uit 1653 stamt. Het herinnert aan het Brielse garnizoensverleden en staat op het Kruithuisbolwerk, een van de negen bastions. Vroeger lag hier het kruit voor de kanonnen en geweren. Nu is er een expositie over de 1 aprilvieringen in Den Briel, waar je kan zien hoe de stad door de eeuwen heen de bevrijding heeft gevierd.
Stop 4: Historisch Museum den Briel
Na het kruithuis lopen we over de wallen, terug naar de binnenstad richting het Historisch museum den Briel. In het museum laat onze gids verschillende dingen zien die te maken hadden met de 1 april-viering. Zo vertelde ze het ontstaan van het woord 'geuzen', afgeleid van het Franse 'gueux', wat 'armoedzaaier' of 'schooier' betekent. Dit werd oorspronkelijk als scheldwoord gebruikt, maar kreeg een positieve betekenis voor iedereen die niet Spaansgezind was. Hier komt ook de uitroep 'Vive les Gueux' vandaan. In het museum kun je alles zien, horen en ervaren over de bevrijding van Den Briel. Een aanrader om te bezoeken, want er is nog veel meer te zien in dit voormalige stadsgevangenis.
Onze laatste stop was het Asylplein, een plek die je niet mag missen bij een bezoek aan Brielle. Hier staat het prachtige gebouw waar vroeger het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden was gevestigd. Dit Rijksmonument, waarvan de eerste steen in 1872 nog door koning Willem III werd gelegd, werd nooit afgebouwd. In het rozenpark op het plein staat een bronzen beeld van een nimph met het opschrift '1572 Libertas Primitiae', het motto van Brielle: 'Eersteling der Vrijheid'. De Zeenimph wijst naar de kant van waaruit de Watergeuzen kwamen om Brielle te bevrijden en houdt in haar andere hand de vlag met het wapen van de Oranjes.
Ga ook op stap met een stadgids!
We hebben genoten van onze wandeling met de gidsengroep Brielle. Het was een leuke en interessante tocht. Wil je zelf ook een stadswandeling maken met een gids? Laat je verrassen door interessante verhalen tijdens de anderhalf uur durende wandelingen op donderdag en zaterdag, van juni tot september. Ze vertrekken om 13.30 uur vanaf de Markt, bij het standbeeld van Wilhelmina (13:15 uur verzamelen). Voor een privé tour kun je ze altijd benaderen! Klik hier voor meer informatie.