Haven Rotterdam Nodigt je uit..

| Karien Horsten

Op Voorne-Putten kan je eindeloos genieten van de prachtige natuur. Klim je op één van de vele uitkijktorens om je heen dan vind je altijd wel ergens een uitzicht op de Rotterdamse haven. Niet zo gek, want de Rotterdamse haven is de grootste haven van Europa. En, het ontdekken waard.  

 

Schepen van 4 voetbalvelden lang:

We stapten aan boord van de Futureland Ferry om de Rotterdamse haven te ontdekken. Van dichtbij zijn de grote zeeschepen nog indrukwekkender. De Futureland Ferry vaart o.a. over Maasvlakte 2. Dit deel van de haven is een nieuw in zee aangelegd gebied. De Rotterdamse haven werd hierdoor in één klap maar liefst 20 procent groter.  Je vind hier de modernste containerterminals en grootste zeeschepen ter wereld. Grote robots vervoeren de containers volledig geautomatiseerd tussen schip naar wal. Handig, want hier worden dagelijks héél veel containers vervoerd. De schepen die hier lossen zijn vaak vier voetbalvelden lang! Alles is hier groot, groter of grootst.  


Zomers genieten met een hapje & drankje 

Aan boord van de Futureland Ferry heb kan je plaatsnemen op het panoramadeck. Een aanrader met lekker weer! Een ervaren ‘rot uit het vak’ vertelt de leukste ins & outs van de haven. Zoals bijvoorbeeld hoeveel havengeld een groot containerschip afrekent (spoiler: je kunt er makkelijk een huis van kopen). Aan boord kan je heerlijke hapjes en drankjes kopen. Wij deden een zomeravondvaart en genoten volop van de zon en het warme zomerbriesje, terwijl we een borrelplank voorgeschoteld kregen. Leuk, lekker en leerzaam dus!   

Slecht weer? Geen probleem!  

Eén verdieping lager kan je binnen zitten. Aan alle zijden vind je ramen dus je hoeft niet bang te zijn dat je iets van het uitzicht op de Rotterdamse haven mist. Ideaal ook dus voor op een regenachtige dag.  

Bonus: spot de zeehonden 

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar tussen alle havenactiviteit spot je heel vaak een groepje zeehonden op één van de zandplaten in de haven. Een goed teken, want dat betekent dat het water in de haven van goede kwaliteit is. De bemanning van Futureland Ferry maakt je er graag attent op als er ergens een groepje zeehonden ligt uit te rusten zodat je ze kan bewonderen.   


Vijf leuke dingen aan boord met kinderen 

Dit uitstapje is leuk voor jong & oud. Aan boord is er genoeg te beleven voor kinderen. Onze top-5 voor kids: 

  1. Geef je ogen te kijk en spot – van heel dichtbij - containers die als legoblokjes van joekels van zeeschepen worden getakeld.  

  1. Haal wat lekkers te drinken (& happen) bij de bar. (ja, ze hebben ook ijsjes) 

  1. Neem bij de bar dan ook gelijk een haven-bingo kaart mee en streep alles af wat je ziet.  

  1. Of teken de haven-kleurplaat in (kleurtjes ook aanwezig) 

  1. Spot zeehonden (extra leuk als je een verrekijker meeneemt!)  

Nog meer inspiratie?