Buytenlustfestival met Jacoba van Beieren

| Regien Borren

Tegenwoordig
We zijn nog maar amper op de Hofwei of we lopen Jacoba van Beieren met haar gevolg al tegen het lijf die, ondanks dat dit feest sinds een paar jaar niet meer haar naam draagt nog steeds een graag geziene gast is in Oostvoorne. Tegenwoordig heet het Buytenlustfestival en dat is lang geen gekke naam (hoewel ik persoonlijk de voorkeur zou geven aan Buiten i.p.v. Buyten).

Volgens wikipedia betekent buitenlust zoiets als genoegen in het buitenleven en dat is aan de bezoekers te zien op deze zonnige junidag. Slenteren langs de vele foodtrucks en hebbedingetjes-kramen, onder het genot van een drankje op een bankje luisteren naar livemuziek, je vergapen aan een paar fraaie oldtimers, een knutselbus voor de kinderen ….wat wil je nog meer?

Verleden
Buitenlust, zo heette het familiehotel annex restaurant aan de Hoflaan waar nu de residentie met de gelijknamige naam staat. Als restaurant heb ik het niet gekend, dat was voordat ik hier woonde, maar als onderkomen voor het befaamde Rail-Toy museum des te beter. Een ideaal uitje waar ik de toeristen op druilerige dagen graag naar toe stuurde. En scholen brachten er al lang voordat het vak culturele vorming bestond, met hun leerlingen een educatief bezoek.

Jong en oud vergaapte zich aan de treintjes die reden door (berg)landschappen met mensen, beesten, seinen en stations. En het waren niet zomaar een paar treintjes, volgens de folder uit mijn VVV archief bestond de (unieke) verzameling van de trotse bezitter meneer Spreeuwenberg uit 250 lokomotieven en 700 wagons. Waar al die treintjes gebleven zijn? Geen idee. Dat het oude Buitenlust – met die mooie letters op de gevel – gesloopt werd herinner ik me nog goed.

Vandaag
Het nieuwe Buitenlust is geen hotel of restaurant, ook geen treintjesmuseum, maar een appartementencomplex waar het ongetwijfeld goed wonen is aan de rand van het Mildenburgbos en in de nabijheid van het Oude Gemeentehuis en natuurlijk De Burcht, in de vijftiende eeuw de residentie van Jacoba van Beieren en haar man Frank van Borselen. Niet dat Jacoba er vaak verbleef, zo ongeveer 1 keer in het jaar een paar dagen. Maar desondanks heet de Burcht in de volksmond Jacobaburcht en vandaag is het er een drukte van belang met spelende kinderen en rondleidingen.

Ook wij lopen via een bruggetje over de gracht naar de ruïne, want dat is eigenlijk het enige wat nog over is van de Burcht, maar met een beetje fantasie zie ik hier Jacoba en haar adelijke gasten tot in de kleine uurtjes dansen op een bal, een soort 15de eeuwse versie van het Buytenlustfestival met foodkoetsjes i.p.v. foodtrucks.

Met vele evenementen en festivals het jaar rond is er op Voorne-Putten altijd wat te beleven!