Nieuwjaarsduik Rockanje
Een sportieve nieuwjaarsduik i.s.m Unox op de eerste dag van 2025!
Neem alvast een kijkje
-
Bekijk alle media
Contact
Strandpaviljoen Badlust
Swinsedreef 24
3235 AR ROCKANJE Plan je route
vanaf jouw locatie
Let op! Deze activiteit is geannuleerd.
Locatie
Bekijk ook eens
-
Kidsquiz in FutureLand
Kidsquiz in FutureLand2 januari, 3 januari en nog 6 dagen
MAASVLAKTE ROTTERDAM
Varia
-
Getekende Stadsgezichten van Cornelis Springer
Getekende Stadsgezichten van Cornelis Springert/m 16 februari
BRIELLE
Tentoonstelling, Varia
-
Rendierenspeurtocht in de Duinen
Rendierenspeurtocht in de Duinent/m 5 januari
ROCKANJE
Wandeltocht, Varia
-
Podwalk Stap in de IJzeren Eeuw
Podwalk Stap in de IJzeren Eeuwt/m 1 september
HELLEVOETSLUIS
Rondleiding, Wandeltocht, Varia
-
Strandpaviljoen Badlust
Strandpaviljoen BadlustEen familiebedrijf sinds 1946 en daarmee één van Rockanje's bekendste strandpaviljoens....
Restaurant, Strandpaviljoen, Lunchen, Dineren
-
NextLevel Beachevents
NextLevel BeacheventsKitesurflessen en suptochten op het strand in Rockanje.
Watersport, Zeil- en surfschool, Actief en Sportief
-
Natte duinvallei
Natte duinvalleiNatte duinvallei
In dit duingebied wordt geen water gewonnen, daarom komen er nog natte duinvalleien voor.
Hier beneden ligt een van die valleien. In de winter staat hij droog, maar in de andere seizoenen staat er water in. Het is juist deze afwisseling die ervoor zorgt dat bijzondere planten en dieren er kunnen overleven en voortplanten.Rugstreeppad
De rugstreeppad terug in de Duinen van Rockanje! Hij is te herkennen aan de gele streep op zijn rug, waar hij ook zijn naam aan dankt.
Rugstreeppadden komen voor op warme, open zandterreinen met water in de buurt waar ze zich kunnen voortplanten. Dit duingebied is dus een ideaal leefgebied voor hun. Rugstreeppadden planten zich voort in de natte duinvalleien. Deze tijdelijke poelen hebben een groot voordeel: er zitten geen vissen in het water die de eieren of larven opeten. Een risico van zo’n tijdelijke poel is, dat hij droog kan vallen. Als de poel droogvalt, zullen alle larven sterven."Op hete dagen, graaft een rugstreeppad zich 10 cm diep in het duinzand, om niet uit te drogen."
Eiersnoeren van rugstreeppadden worden tot 2 meter lang en bevatten wel 4000 eitjes.
Platbuiklibel
Ook de platbuiklibel gebruikt het water in de duinvalleien om zich voort te planten. Van eind april tot begin september zie je ze rond het water vliegen. Het zijn echte rovers, steeds op zoek naar prooien, zoals vliegen en andere kleine insecten. Platbuiklibellen zijn te herkennen aan het brede, afgeplatte achterlijf. Bij mannetjes is het blauw, bij vrouwtjes heeft het een gelige kleur.Parnassia
De parnassia is een beschermde, zeldzame plant die groeit op een vochtige, voedselarme bodem zoals de natte duinvalleien. De witte bloemen staan op bladerloze steeltjes die tot 30 centimeter lang zijn. Ze bloeien in de zomermaanden, van juni tot in september.
In het hart van de bloem zijn de witte meeldraden eerst naar binnen gebogen. Elke dag buigt een meeldraad open om het stuifmeel los te laten. Aan de meeldraden is dus te zien hoeveel dagen de parnassiabloem al in bloei staat.Koninginnekruid
In de zomermaanden wiegen hier de roze pluimen van het Koninginnekruid in de zeewind. Ze zijn belangrijke nectarplanten voor vlinders, bijen en andere insecten in het gebied.
De plant kan meer dan een meter hoog worden. Na de bloei worden de zaden - een soort piepkleine nootjes - meegevoerd door de wind.
Koninginnekruid wordt ook wel leverkruid genoemd, omdat de bloemen leverkleurig zijn. Vroeger werd de thee van het leverkruid gebruikt tegen verkoudheid. Ook zou het de spijsvertering bevorderen. Maar kijk uit, want in hoge dosering is dit kruid giftig!In dit duingebied wordt geen water gewonnen, daarom komen er nog natte duinvalleien...
Park/Tuin, Extra info
-
Uitzicht op zee
Uitzicht op zeeUitzicht op zee
Op de laatste rij hoge duinen aan de zeezijde, zijn enkele plekken vrijgemaakt van duindoorns. Daardoor ontstaat een mooi uitzicht op zee en strand. De open plekken zijn gecreëerd om de duinen te voorzien van zilte zeelucht. Deze zoute bries zorgt voor een ander klimaat, waardoor er nog meer verscheidenheid in de plantenrijkdom komt.
Kijk hoe de Noordzee het land kust.
Park/Tuin, Extra info
-
Havana BeachClub
Havana BeachClubGenieten met je vrienden of vier je droombruiloft.
Restaurant, Strandpaviljoen, Partylocatie of zaalverhuur
-
Duinontwikkeling
DuinontwikkelingDuinontwikkeling
Het landschap in de Duinen van Rockanje is zeer gevarieerd en rijk aan plant- en diersoorten. Door actief en kundig landschapsbeheer, blijft de natuurlijke duinontwikkeling gewaarborgd.
In de duinen vindt ontwikkeling plaats: het ene ecosysteem volgt het andere op.Ingreep zeereep
In 2013 zijn grote werkzaamheden uitgevoerd. De muur van duindoorns is opengebroken en grotendeels verwijderd, de verbossing is daarmee gestopt. Er zijn ‘grijze’ duinen gecreëerd, waarin duinvalleien weer zichtbaar en open werden. De resultaten op de natuurwaarde van het gebied zijn zeer positief!
De konijnen zijn terug in het duingebied. De rugstreeppad is gesignaleerd bij de natte duinvalleien en bijzondere plantensoorten breiden zich uit of komen nieuw naar dit gebied.Zandpaden
De paden die door dit duingebied lopen zijn niet bedacht of aangelegd.
Ze zijn op natuurlijke wijze ontstaan. Een jaar lang mochten wandelaars hier hun eigen weg kiezen. Ze liepen vaak in elkaars spoor, dat was de makkelijkst begaanbare route.
De meest gebruikte sporen zijn vanzelf paadjes geworden."Een ‘slag’ is een weg over de duinen naar het strand."
Kruipende duinen
De Duinen van Rockanje kruipen meter voor meter dichter naar de zee toe. Tien jaar geleden lagen de duinen nog alleen áchter de strandtenten. Nu liggen de duinen tussen de strandtenten al een stuk dichter bij zee. Vanaf het strand kun je dat het beste zien."Het enorme wortelstelsel van helmgras zorgt dat duinzand niet wegwaait"
Successie
1. Zand aan zee - Duinen ontstaan door zand met bies tarwegras. Vaak wordt er ook helmgras aangeplant om te voorkomen dat het zand wegwaait. Naast de grassen vestigen zich langzaam maar zeker steeds meer plantensoorten. En de planten trekken kleine dieren aan. Zo wordt er geleidelijk een nieuw ecosysteem opgebouwd.
2. Rijke grond - Vele plantensoorten later ontstaat er een verrijkte duingrond, zoals in de zeereep van de Duinen van Rockanje. De grond is verrijkt met slib en schelpenresten van de zee. Op de kalkrijke grond groeien bijvoorbeeld de duindoorns erg goed.
3. Arme grond - Als de kalk lange tijd later uit de grond gespoeld is door de regen, verdwijnen de duindoorns en ontstaat er arme duingrond. Dit is de grond die de meest bijzondere planten en dieren aantrekt. Op arme grond, vind je - gek genoeg! - de grootste soortenrijkdom.Het landschap in de Duinen van Rockanje is zeer gevarieerd en rijk aan plant- en...
Park/Tuin, Extra info
-
Vlinders
VlindersVlinders
Langs het wandelpad bloeien veel bloemen in de zomermaanden. Bijvoorbeeld Koninginnekruid en blauwe zeedistels. Het zijn belangrijke nectarplanten voor de vlinders in de duinen. De vlinders vliegen van bloem tot bloem om nectar te verzamelen. Vlinders voeden zich met nectar om op kracht te komen of te blijven.
De dagpauwoog is een van de bekendste vlindersoorten van Nederland. Deze vlinders kun je ook in dit gebied regelmatig waarnemen. Ze danken hun naam aan de karakteristieke oogvlekken op de bovenzijde van elke vleugel. Klapt een dagpauwoog zijn vleugels dicht, dan is hij goed gecamoufleerd door de donkerbruine kleur. Ook koevinkjes voeden zich met de nectar van de duinbloemen. Ze zetten hun eitjes niet af op een plant, maar laten ze tijdens hun vlucht naar beneden vallen, zodat de eitjes tussen de planten belanden.
Park/Tuin, Extra info
-
Badstrand Rockanje
Badstrand RockanjeGenieten van zon, zee, strand en de gezellige paviljoens op het Badstrand van Rockanje.
Strand, Recreatiegebied
-
Vogels
VogelsVogels
Bijna een kwart van de Nederlandse broedvogelsoorten nestelt hier, in de duinen van Rockanje. Eén van die soorten is een kleine zangvogel: de roodborsttapuit. Een andere vogel die prachtig kan zingen, is de nachtegaal. Ook hij woont in dit duingebied. In het duinbos leeft de bosuil
Bijna een kwart van de Nederlandse broedvogelsoorten nestelt in Rockanje.
Park/Tuin, Extra info
-
Blauwe Zeedistel
Blauwe ZeedistelBlauwe Zeedistel
Eén van de belangrijkste nectarplanten voor vlinders en ander insecten in dit duingebied, is de blauwe zeedistel. De stekelige plant is te herkennen aan zijn grijsgroene bladeren. Van juni tot augustus bloeit de distel met blauwachtige bloemen, die in hoofdjes zitten. De blauwe zeedistel groeit sinds in 2013 (weer) in de duinen bij Rockanje. In 2013 zijn er grote werkzaamheden uitgevoerd. De muur van de duindoorns is toen opengebroken en grotendeels verwijderd. Daardoor kwam er ruimte voor andere planten, zoals deze distels. Tot 1 januari 2017 was dit een beschermde plant in Nederland. Maar omdat hij inmiddels meer voorkomt, vooral in de kuststreek, is de blauwe zeedistel niet langer wettelijk beschermd.
Een van de belangrijkste nectarplanten voor vlinders en ander insecten in dit duingebied,...
Park/Tuin, Extra info