Cultuur opsnuiven en historie ontdekken
De puzzelstukken die Nissewaard compleet maken
Het relatief jonge Nissewaard kent een roemrijke geschiedenis. De groei van de afgelopen 50 jaar heeft de gemeente een moderne look en feel gegeven met bijbehorende faciliteiten en gebouwen. Toch zal het je verbazen wat er allemaal uit vervlogen tijden bewaard is gebleven. Die historie en architectuur van vaak cultuurhistorische of iconische waarde maakt Nissewaard wat ‘t is. Ontdek al onze puzzelstukken en je begrijpt precies wat we bedoelen.
Architectuur van naam en faam
De architectuur in Spijkenisse verdient bijzondere aandacht. Diverse bekende architecten, zoals Wim Quist, Ben van Berkel, Sjoerd Soeters en Winy Maas, gaven vorm aan het beeld van de stad. Spijkenisse heeft de laatste tientallen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tot het eind van de jaren vijftig was Spijkenisse een onopvallend agrarisch dorpje met amper 3.500 inwoners.
Een halve eeuw later is het een stad waar twintig keer zoveel mensen wonen, werken en recreëren. Na een intensieve periode van bouwen, is de aandacht nu vooral gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de stad. Het moderne winkelcentrum, de Boekenberg Spijkenisse en het Theater de Stoep zijn daar een mooi voorbeeld van. Benieuwd naar de evenementen in de Boekenberg? klik hier.
Cultuur snuiven
Musea, Molens en Monumenten
Deze drie zijn ruim vertegenwoordigd in Nissewaard. In het landschap doemen uit de verte al de verschillende molens aan de horizon op. Niet te missen is het prachtige witte kerkje in Simonshaven en de prachtig bewaard gebleven middeleeuwse Ruïne Ravesteyn in Heenvliet. Al fietsend door het polderlandschap volgen de historische dorpjes met mooie herinneringen elkaar op. Tijd om een duik in het historie van Nissewaard te nemen.
Trots op onze waterrijke roots
Nissewaard is altijd sterk verbonden geweest met handel en visserij. Namen van straten en wegen herinneren daar nog aan. De historische kernen van de dorpen die aan de voormalige rivier de Bernisse liggen, getuigen van een rijk verleden. In de kernen Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland, Spijkenisse en Simonshaven zijn de overblijfselen van wat ooit een haven was, nog terug te vinden.
Alle dorpen hadden een directe verbinding met het Spui, de Bernisse of de Oude Maas. Het gebied, waar vroeger vele kreken doorheen liepen, is in de loop der eeuwen steeds verder ingepolderd. De dijken die het polderlandschap doorkruisen zijn daar de getuigen van. Restanten van het oude krekenstelsel zijn terug te vinden in de polders rondom Spijkenisse, zoals het Oostenrijk en de Wellevliet. Van de rivier de Bernisse, die eeuwen geleden is verzand, is alleen het huidige stroomgebied nog over.
Stap op de fiets en ontdek 'Stijl & Staal'
Architectuur route:
Spijkenisse architectuurstad, bekende architecten, zoals Wim Quist, Ben van Berkel, Sjoerd Soeters en Winy Maas, gaven vorm aan het beeld van de stad. Deze fietsroute voert langs een groot aantal gebouwen die de geschiedenis van de bouw in de stad illustreren. Er zijn op de route een groot aantal gebouwen voorzien van een zogenaamde architectuurplaquette. Het idee van deze plaquettes is afkomstig van het toenmalige Nederlandse Architectuurinstituut NAI (nu "Het Nieuwe Instituut").
1 uur 28 minuten (25,0 km)