Farm Frites Strandrace
Deze editie van de sportieve Farm Frites Strandrace Mountainbike in Rockanje bestaat uit een wedstrijd en een mooie toertocht over het strand tussen de Haringvlietdam en de Maasvlakte.
Wanneer
- Zondag 2 februari 2025
Neem alvast een kijkje
-
Bekijk alle media
Contact
Locatie
Bekijk ook eens
-
Strandpaviljoen Salsa Beach Club
Strandpaviljoen Salsa Beach ClubStrandpaviljoen Salsa Beach Club is een bruisende beachclub.
Restaurant, Strandpaviljoen
-
Egbert Aan Zee
Egbert Aan ZeeDé plek aan het strand waar je het hele jaar door geniet.
Restaurant, Strandpaviljoen, Lunchen
-
Kruipende duinen
Kruipende duinenKruipende duinen
Er ontstaan aan de strandzijde van de duinen steeds nieuwe duinen. De afgelopen 10 jaar, zijn de duinen zichtbaar een stukje naar zee toe gekropen. Dat kun je goed zien als je op het strand staat, bij de strandtenten. Tien jaar geleden lagen de strandtenten voor de duinen, nu liggen ze er min of meer tussen. Tussen de strandtenten in, hebben wind en zand de ruimte om nieuwe duinen te vormen.
Er ontstaan aan de strandzijde van de duinen steeds nieuwe duinen.
Park/Tuin, Extra info
-
Beach West
Beach WestOuderwetse gastvrijheid in Voornes Duin bij Rockanje.
Restaurant, Strandpaviljoen, Partylocatie of zaalverhuur
-
Zandhagedis
ZandhagedisZandhagedis
In dit deel van de duinen vind je arme grond. Op deze arme gronden vind je - gek genoeg- de grootste soortenrijkdom. Een dier dat graag op deze zandgronden leeft, is de zandhagedis. Van oktober tot eind maart is hij in winterslaap. Pas als het buiten warm genoeg is, kruipt hij zijn hol uit en warmt zich op in het warme zand.
In de open duinen, wordt het zand verwarmd door de zon. Het is er een ideale plek voor de zandhagedis. Alle voorwaarden zijn aanwezig om ze hier aan te treffen. De vrouwtjes gebruiken het warme zand om eieren te leggen. De eitjes worden op 5 to 20 cm diepte ingegraven. Daarna zorgt de warmte van de zon ervoor dat de eitjes "uitgebroed" worden en zich verder ontwikkelen tot kleine hagedisjes. De omgevingstemperatuur van de eitjes bepaald zelfs of er een mannetje of vrouwtje uit het ei kruipt.
Je herkent de zandhagedismannetjes aan hun groene flanken. De vrouwtjes zijn bruin.
Op deze arme grond vind je de zandhagedis.
Park/Tuin, Extra info
-
De Paddestoel
De PaddestoelDe Paddestoel frituurt volgens de spelregels van Verantwoord Frituren.
Snackbar
-
Groene Specht
Groene SpechtGroene Specht
Je kunt de groene specht gemakkelijk herkennen aan zijn groene verenkleed en zijn luide 'lachende' roep. Zijn kop is zwart met een rode kap. In tegenstelling tot veel andere spechtensoorten roffelt de groene specht maar zelden op bomen. Hij zoekt zijn voedsel voornamelijk op de grond. Groene spechten eten vooral mieren. Hij vangt de mieren door ze op te likken met zijn lange, kleverige tong.
Je kunt de groene specht gemakkelijk herkennen aan zijn groene verenkleed en zijn...
Park/Tuin, Extra info
-
Zand en hoge duinen
Zand en hoge duinenZand en hoge duinen
Je staat hier op een hoog duin met een prachtig uitzicht. De grond van dit duin en de andere duinen dicht langs de zee, is zand, verrijkt met het slib en de schelpenresten van de zee. Tussen deze verrijkte zone en het duinbos, liggen arme duingronden. Daar is het zand losser en er zijn open, zanderige plekken.
Het klinkt misschien gek, maar op de armere zandgrond, is de soortenrijkdom groter.Blauwvleugelsprinkhaan
De zeldzame blauwvleugelsprinkhaan maakt verre sprongen van ongeveer een halve meter hoog. Tijdens de sprong slaat de sprinkhaan zijn vleugels uit en zijn de helderblauwe achtervleugels zichtbaar. Dankzij deze vleugels kan hij tientallen meters zweven. Als de vleugels dichtgevouwen zijn, hebben ze een goede schutkleur en is het dier perfect gecamoufleerd in het duinlandschap. De blauwe kleur dient om vijanden af te schrikken. Als een vogel plotseling de felle kleur ziet, dan stopt hij van schrik met zijn aanval.Gele hoornpapaver
De gele hoornpapaver is een nieuwkomer in dit duingebied, dankzij het terugdringen van de duindoorns. Het is een zeer zeldzame plant die op zonnige voedselrijke grond staat.
De plant bloeit van juni tot en met augustus met citroengele bloemen. De zaden worden door de wind en door mieren verspreid. Doordat ze olierijk zijn kunnen de zaden lang blijven drijven op het zeewater.
Ze behouden hun kiemkracht lange tijd en ontkiemen pas als ze een geschikte voedsel- en kalkrijke plek hebben gevonden."Het oranje melksap van de gele papaver werd vroeger gebruikt tegen wratten."
Duindoorn
Tot 2013 stond het hier vol met prikkelstruiken: duindoorns. Door een actief natuurbeheer, is dit deel van de duinen nu open en bewandelbaar.
De natuurwaarde is enorm gestegen. Gelukkig staan er nog steeds voldoende duindoorns, ze bieden vogels een veilig onderkomen.
In de herfst kleuren de duinen oranjegeel door hun bessen. De bessen worden door veel vogels gegeten.
Ze zijn precies op tijd rijp voor de duizenden trekvogels die voorbij komen, onderweg naar het warme zuiden om te overwinteren.
De bessen geven de vogels energie die ze onderweg hard nodig hebben.
Aan het einde van de herfst, kunnen overrijpe duindoornbessen alcohol bevatten. Vogels eten ze toch en worden er ‘dronken’ en traag van.
Daardoor worden ze makkelijker gepakt door een roofdier."Duindoorns kun je eten. Ze smaken zuur, maar je kunt er lekkere jam van maken!"
Konijnen
Konijnenkeutels zijn hier op veel plekken te vinden. Gelukkig gaat het weer goed met de konijnen in de Duinen van Rockanje. Konijnen spelen namelijk een belangrijke rol in het duingebied. Zij zorgen ervoor dat de begroeiing kort blijft. Daardoor groeit het gebied niet dicht met struiken zoals de duindoorn. Daarnaast zijn ze ook een voedselbron voor andere dieren.
Een bosuil eet bijvoorbeeld graag een jong konijntje.Je staat hier op een hoog duin met een prachtig uitzicht.
Park/Tuin, Extra info
-
Zeehond
ZeehondZeehond
Niet alleen in de duinen wonen veel dieren, ook in zee natuurlijk. Veel kleine, nauwelijks zichtbare dieren, maar ook grotere dieren zoals zeehonden. Regelmatig worden aan het strand zeehonden gespot, voornamelijk door wandelaars, vooral met helder weer en weinig wind en golfslag. De zeehonden zwemmen dan in het zeewater net voor het strand of liggen iets verderop op de zandbank. Zeehonden komen hier vrij veel voor vanwege het zeereservaat, de Voordelta, dat iets verder in zee ligt. In de Voordelta zijn rustgebieden aangewezen die bestaan uit droogvallende zandplaten met een zone eromheen. Daar kunnen de zeehonden ongestoord uitrusten en hun jongen zogen. De rijke zeebodem levert het voedsel voor de zeehonden.
Regelmatig worden aan het strand zeehonden gespot.
Park/Tuin, Extra info
-
Blauwe Zeedistel
Blauwe ZeedistelBlauwe Zeedistel
Eén van de belangrijkste nectarplanten voor vlinders en ander insecten in dit duingebied, is de blauwe zeedistel. De stekelige plant is te herkennen aan zijn grijsgroene bladeren. Van juni tot augustus bloeit de distel met blauwachtige bloemen, die in hoofdjes zitten. De blauwe zeedistel groeit sinds in 2013 (weer) in de duinen bij Rockanje. In 2013 zijn er grote werkzaamheden uitgevoerd. De muur van de duindoorns is toen opengebroken en grotendeels verwijderd. Daardoor kwam er ruimte voor andere planten, zoals deze distels. Tot 1 januari 2017 was dit een beschermde plant in Nederland. Maar omdat hij inmiddels meer voorkomt, vooral in de kuststreek, is de blauwe zeedistel niet langer wettelijk beschermd.
Een van de belangrijkste nectarplanten voor vlinders en ander insecten in dit duingebied,...
Park/Tuin, Extra info
Deel deze pagina
De link is gekopieerd.
De link kon niet worden gekopieerd.