Water & Wieken
Malen voor droge voeten. Vroeger lag achter het duingebied van Voorne een waddengebied met eilanden, kreken en geulen. Als het water hoog stond stroomden de eilanden over en bleef er een laagje klei over. Stukken land die uiteindelijk bij vloed droog bleven, werden ingepolderd. In de laagst gelegen polders stond een poldermolen om het overtollige water af te voeren. Zo kreeg Voorne in een paar eeuwen tijd zijn vorm met de molens in het landschap als herinnering.
Dit ga je zien
Brielse Meer
Het Brielse Meer is een afgesloten rivierarm en staat vooral bekend als groene oase.
Watertappunt Binnenstad
Watertappunt Binnenstad Brielle.
Molen 't Vliegend Hert
De standerdmolen van Brielle kent een bijzondere geschiedenis.
Café Dixi
Dit bruin café, anno 1886, biedt ouderwetse gezelligheid aan de Brielse haven.
Korenmolen Oostvoorne
Deze grondzeiler is gebouwd in 1821 en is een rijksmonument.
Restaurant Aan Zee
Dit duurzame restaurant vind je midden in de duinen van Oostvoorne.
Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Een Openluchtmuseum met vier originele duinboerderijtjes uit 1850 tot 1910.
Heemtuin Tenellaplas
Deze unieke heemtuin in Rockanje stamt uit 1949 waar bezoekerscentrum Tenellaplas te bezoeken is.
Molen Rockanje
Deze grondszeiler is gebouwd in 1718 en is hiermee de oudste van Voorne.
Watertappunt Opzoomerlaan Hellevoetsluis
Watertappunt Opzoomerlaan Hellevoetsluis
Droogdok Jan Blanken
Het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis is één van de oudste, dokken van Nederland.
Korenmolen De Hoop
Deze stenen grondzeiler is gebouwd in 1801.
Molen Zeezicht
Deze ronde grondzeiler is gebouwd in 1717 als opvolger van de omgewaaide houten standerdmolen.
Beschrijving
MALEN VOOR DROGE VOETEN
Vroeger lag achter het duingebied van Voorne een waddengebied met eilanden, kreken en geulen. Als het water hoog stond stroomden de eilanden over en bleef er een laagje klei over. Stukken land die uiteindelijk bij vloed droog bleven, werden ingepolderd. In de laagst gelegen polders stond een poldermolen om het overtollige water af te voeren. Zo kreeg Voorne in een paar eeuwen tijd zijn vorm met de molens in het landschap als herinnering.
STANDERD, STELLING EN KOREN
In 1697 stond er een houten standerd molen op de plaats waar nu het droogdok is. Deze molen moest aan het eind van de 18e eeuw plaats maken voor het Droogdok. De stenen stellingmolen ‘De Hoop’ wordt in 1801 gebouwd. Beneden konden de meelwagens onder het luiwerk rijden, om te worden geladen of gelost. Bij de restauratie van 1962-1961 is deze doorrit in ere hersteld.
GRONDZEILER MET ZEEZICHT
De windmolen Zeezicht bij Nieuwenhoorn dateert uit 1718. Het is een ronde stenen grondzeiler. Zijn voorganger op dezelfde plek was een houten standerdmolen die in 1717 omwaaide. De korenmolen maalde tot 1966 met drie koppels maalstenen. Sinds de restauraties in de negentiger jaren is de molen weer draaivaardig. Wanneer de molen draait, is deze geopend voor publiek.
GEEN GRAAN MEER MAAR STROOM
Alle historische molens zijn traditionele molens met vier wieken. Maar op Voorne-Putten staan ook moderne hoge windmolens met drie enorme wieken die met behulp van de altijd aanwezige wind zorgen voor duurzame energielevering aan huizen en de bedrijven in het industriegebied. Hier komt geen molenaar aan te pas, alles is computergestuurd. Fietsen langs de molens op Voorne Putten is fietsen langs verleden, heden en toekomst.
MOLEN ‘T VLIEGEND HERT, BRIELLE
De molen is een in 1985 gebouwde standerdmolen. Hij staat als walmolen op de vestingwal van de stad, op de plaats waar sinds de zeventiende eeuw een korenmolen heeft gestaan. Die molen is in 1810 uitgebrand en in 1811 herbouwd. Ook deze brandde uit, in 1882. Hierna is de molen afgebroken. In 1970 werden tijdens een restauratie van de vesting de teerlingen van de oude standerdmolen aangetroffen. Men besloot hierop een replica van deze molen te bouwen.
GRONDZEILER OP VERHOGING
De korenmolen van Oostvoorne is in 1821 gebouwd. Het is een ronde stenen grondzeiler op een natuurlijke verhoging. De naamloze molen met twee koppels stenen heeft op de wind gemalen tot 1950. Daarna werd uitsluitend elektrisch gemalen. In 1964 werd de molen nog gerestaureerd, maar in 2003 moest een ingrijpende restauratie worden uitgevoerd om de molen weer maalvaardig te maken.
KORENMOLEN ROCKANJE
De oudste molen van Voorne-Putten staat, als een kunstwerk tussen twee weghelften, in Rockanje. Na zes standerdmolens op dezelfde plek, waarvan de oudste in 1388 was gebouwd, was dit de eerste stenen molen. Deze kon niet omwaaien, een lot dat alle standerdmolens op de dijk had getroff en. De molen is in 2008 gerestaureerd en draait sinds 2009 weer.
- 30
- 25
- 31
- 07
- 06
- 02
- 51
- 01
- 03
- 04
- 05
- 08
- 09
- 10
- 12
- 14
- 15
- 20
- 21
- 22
- 23
- 19
- 47
- 33
- 34
- 30