Deutsch English

Voorne-Putten

Eiland van contrasten

Een eiland. Of twee eilanden? Voorne en Putten, gescheiden door de historische scheepvaartroute, de Bernisse. Het gebied vol onbegrensde contrasten welke ook de vier gemeenten kenmerken: watersportstad Hellevoetsluis, natuurlijk Westvoorne, cultuurhistorisch Brielle en de mix van dorp en stad in Nissewaard. Stap over de grens naar een prachtig gebied waar je je kunt inspannen en ontspannen, opladen en ontladen.

Hellevoetsluis

De schitterende ligging aan het uitgestrekte Haringvliet heeft een belangrijke rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis voor Hellevoetsluis. Niet voor niets is het een ‘Vestingstad aan het Haringvliet’. De Vesting, met haar havens en verdedigingswerken, herbergt een rijke schat aan historie. Het water en Hellevoetsluis zijn vanouds met elkaar verbonden. Dankzij de gunstige en strategische ligging aan het Haringvliet werd Hellevoetsluis in het begin van de 17e eeuw een thuishaven voor de Hollandse oorlogsvloot. Een haven die later steeds meer werd versterkt, waardoor de unieke combinatie van vestingstad en oorlogshaven ontstond. Admiraals als de Ruyter, Tromp en Piet Hein hebben er hun thuishaven gehad.


Lees meer

Westvoorne

Oostvoorne, Rockanje en Tinte vormen tezamen de groenste gemeente van Voorne-Putten. Rockanje, de historische badplaats met een prachtig strand vol activiteiten maar ook met een duingebied vol met unieke flora en fauna. Oostvoorne met haar Jacoba Burcht vormt een perfecte uitvalsbasis voor heerlijk fiets- en wandeltochten of een ontdekkingstocht per paard door de groene bossen. De Voornse duinen behoren tot de belangrijkste natuurgebieden van West-Europa. Over de veiligheid en meekrapteelt van het lintdorp Tinte werd goed gewaakt door de môluk, het symbool van Tinte, en in de Maasmondvesting, Fort Penserdijk.

 


Lees meer

Brielle

Brielle ademt herinneringen aan een ver verleden uit. De stad heeft in haar rijke historie koningen ontvangen en telde onder haar bewoners zeeadmiraals, schrijvers, dichters en martelaren. De oude vestingstad en bekendste bedevaartsplaats van Zuid-Holland verteld, via de ruim 300 monumenten, het verhaal van de Libertatis Primitiae, “eersteling der vrijheid”. Op 1 april 1572 werd de stad ingenomen door de Watergeuzen en nam het haar belangrijke plaats in in elk geschiedenisboek over de Tachtigjarige Oorlog. De stadswallen met haar bastions en ravelijnen bieden nog steeds bescherming tegen de buitenwereld en een veilige thuishaven voor de vele kerken en schatten van Brielle.


Lees meer

Nissewaard

Natuurgebieden, fraaie polders, eeuwenoude rivieren, middeleeuwse stadjes, landelijk gelegen dorpen, architectuur, theater, uitgaan en winkelen. Wie een tocht door Nissewaard maakt, wordt zeker verrast. Aan de ene kant het stedelijke Spijkenisse met de directe verbinding naar de grote stad en aan de andere kant het landelijke gebied met haar pittoreske middeleeuwse stadjes Geervliet, Heenvliet en de dorpen Zuidland, Abbenbroek, Simonshaven, Hekelingen en Oudenhoorn. Al deze dorpen zijn gelegen in de nabijheid van de Bernisse, een eeuwenoud riviertje dat in de vroege Middeleeuwen een belangrijke scheepvaartroute was tussen Holland en Vlaanderen. Tegenwoordig is de Bernisse een prachtig recreatiegebied met wandel- en fietspaden en speelweiden. Spuimonding West, gelegen aan de getijdenrivier Het Spui is een natuurgebied waar vogelliefhebbers hun hart op kunnen halen. Diverse gezellige horecagelegenheden liggen door het gebied heen.


Lees meer
Naar boven